Dünya Bankası'na Göre Türkiye Ekonomisi 2013'te %4 Büyüyecek



Dünya Bankası 'Küresel Ekonomik Görünüm 2013' raporunda,''Türkiye enflasyonun ivmesini azaltmak konusunda dikkate değer ilerleme kaydetti'' ifadesi kullandı. Öte yandan, Türkiye'nin enflasyonu cephesindeki performansına rağmen, manşet enflasyon halen halen yüksek olduğu ve Merkez Bankası'nın hedeflerinin aralığının üzerinde seyrettiğinin altı çizildi. Raporda, Türkiye'nin ekonomik büyümesine ilişkin olarak, ''Türkiye ekonomisinin 2011 yılındaki yüzde 8,6'lık büyümesinin ardından, 2012 yılında yüzde 2,9 oranında büyüyerek yumuşak iniş yaptı'' tespitine yer verildi.
     
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilere de değinilen raporda, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 4 oranında büyüyeceği, 2014 yılında hızını artırarak yüzde 4,5, 2015 yılında ise yüzde 5 oranında büyüyeceği tahminine yer verildi.
    
''Cari açık azalacak''
    
Raporda ayrıca, Türkiye'nin cari açığının GSYH'ya oranının ise 2013 yılında yüzde 7, 2014 yılında yüzde 6,8 ve 2015 yılında ise yüzde 6,5 oranında gerçekleşeceği öngörüsünde bulunuldu. Türkiye'nin geçen yıl gösterdiği ihracat performansının da olumlu olduğu belirtilen raporda, ''Türkiye'nin bu yılki dikkat çekici ihracat performansını, başarılı pazar çeşitlendirme stratejileri, reel döviz kurundaki düşüş ve Ortadoğu'ya, özellikle İran ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere olan altın ihracatı destekledi'' denildi.
     
Raporda küresel pazarda ve Avrupa pazarında ithalat talebinde son aylarda kısmi artış gözlemlendiği belirtilirken Türkiye'nin de küresel ticarette yaşanacak olası bir artıştan faydalanacağı ifade edildi.
     
Öte yandan raporda, Türkiye'nin ihracatı içerisinde altının yerine dikkat çekilerek, ''Önümüzdeki aylarda altın ihracatı görünümü belirsizliğini koruyor. Gelecek yıl, Türkiye'ye sermaye akışının güçlü olması beklenirken, cari açık halen yüksek seyrederek ülkeyi yatırımcı algısındaki ani değişimlere karşı kırılgan hale getiriyor. Altın ihracatının cari açık üzerindeki etkisi sürdürülemez'' açıklamasına yer verildi.