Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Lafarge Yenilenen Ortaklıklarıyla Çevre Gündemini Destekliyor

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve inşaat malzemelerinde dünya lideri olan Lafarge, Karbondioksit (CO2) emisyonlarının azaltılması, taşocağı rehabilitasyon uygulamaları ve ortaklaşa belirlenen sekiz temel performans göstergesinin uygulanması konularında kaydedilen önemli ilerlemenin ardından, bugün ortaklıklarını yenilediklerini duyurdular.

Mart 2000’de beş yıllık bir süre için başlatılan bu öncü ortaklık, böylece üç yıllık bir süre için daha yenilenmiş oldu.

Lafarge İcra Kurulu Başkanı Bernard Kasriel, "WWF ile ortaklığımız çevre politikamızı geliştirme sürecimizi hızlandırmış olup, gelecekte artacak işbirliğinin de temelini oluşturuyor, dedi.

Bugüne Kadar Yapılanlar

o İnşaat alanlarının çevre denetimi, taşocağı rehabilitasyon planları, sera gazı emisyonları; su, enerji ve hammadde tüketimi, atık oluşumu, toz emisyonu ve enerji dönüşümü başlıkları altında sekiz temel performans göstergesi ortaklaşa tanımlandı, takip edildi ve sonuçlar her yıl yayınlandı.

o Toplam 800 taşocağı alanının % 80’i için ortaklaşa tanımlanmış metodoloji ve 2004 hedefine uygun olarak biyolojik çeşitlilik restorasyonunu sağlayan rehabilitasyon planı yapıldı.

o Biyolojik çeşitlilik endeksi Avusturya’daki Mannersdorf taşocağında geliştirilmiş olupi halen Paris yakınlarındaki Sandrancourt Taşocağı’nda test edilmektedir.

o Karbondioksit (CO2) emsiyonlarının azaltılmasında, Kyoto Protokolü’nde belirtilen % 5.2’lik hedefin ötesinde ciddi bir ilerleme kaydedildi. Ortaklığın başında, 1990 - 2010 yılları arasında gerçekleştirilmek üzere


§ Bir ton çimento için % 20 net emisyon azalması

§ Sanayileşmiş ülkelerde %10’luk brüt emisyon azalması

hedefleri konmuştu.

2004 yılında dünya çapında üretilen bir ton çimento için net emisyon azalması %11.2 olarak gerçekleşirken sanayileşmiş ülkelerdeki mutlak emisyonlarda azalma % 9.5 olmuştur (Kyoto Protokolü, Ek I).

§ 2004 yılında çimento üretiminde kullanılan yedek hammadde oranı %9,8 olurken (hedef 2005 için %10’du) alçı üretiminde %50,5 olarak gerçekleşti (hedef 2005 için %45’ti).

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Genel Direktörü Dr. Claude Martin. "İşbirliğimizin başarısını görmekten dolayı mutluyuz. Bu başarı, çevre gruplarının sadece talep etmek yerine, özel sektörle birlikte çalışarak olumlu değişimi gerçekleştirmede anahtar rol oynayabileceğini gösteriyor” dedi.

Yeni anlaşmayla kapsamı genişleyen ortaklık, özellikle taşocaklarındaki ekolojik biyo-çeşitliliği arttırmak için global takip sistemi oluşturulmasına yönelerek süreci dünya çapına yayma amacı taşımaktadır.

Lafarge, operasyonlarının bulunduğu ülkelerdeki gelişmeleri desteklerken Karbondioksit (CO2) emisyonlarındaki azalmanın da arzu edilen seviyeye ulaşması için çözümler üretmeye devam etmektedir. Lafarge ve WWF, yerel düzeyde birlikte çalışarak Çin, Doğu Afrika ve Brezilya gibi ülkelerdeki belirli çimento fabrikalarında fosil yakıtlar yerine sürdürülebilir biyokütle kullanımını arttırmaya çalışacaklar.

Lafarge ve WWF, sürdürülebilir inşaat sistemleri ve ürünleri ile inşaatların ekolojik verimliliğini artıracak son teknoloji ürünü inşaat örneklerini tanıtmak ve kullanımlarını desteklemek üzere beraber çalışacaktır.

Ortaklık çerçevesinde, çimento fabrikaları girdilerinde bulunup kirliliğe sebep olabilecek maddeler ve emisyon konularına özel bir önem verilerek, üretim süreçlerini iyileştirme yoluyla bu maddelerin çıkışını sınırlandırma yöntemleri üzerinde durulacaktır.

Ortaklığın yenilenmesiyle birlikte iki kuruluşun da yerel merkezleri arasında girişimlerin başlatılması konusuna özel olarak yoğunlaşılacaktır.

WWF ve Lafarge, bu işbirliğinin, insanların ve gezegenin yararı için sektörün sürdürülebilir kalkınma konseptine daha uygun hareket etmesi ve sanayinin çevre üzerindeki etkisini azaltması konusunda olumlu etki yapacağı inancındadır.