Dünya Isınma Rekoru Kırıyor



NASA'nın açıklamalarına göre; 12 ay içinde küresel sıcaklık en yüksek seviyeye gelerek rekor kırdı. 2005'teki rekorun üstüne 0.65 Celcius'la çıkan yeni rekor etkilerini yaz başından hissettirmeye başladı.

NASA'dan biliminsanlarının açıklamaları ise biraz korkutucu; "Küresel ısınma on yıl içinde hiç durmadan devam ediyor. Bu değişime mümkün olduğunca çabuk dikkat çekmeliyiz ve daha fazla on yılların geçmesini beklememeliyiz."

Pek çok araştırma merkezinden verileri toplayıp değerlendiren NASA, küresel ısınmanın 1998'de durduğu konusuna da kesinlikle katılmıyor; "Tabi ki akımların başlangıç ve bitiş tarihlerini belirli bir periyota sıkıştırmak mümkün ancak pek sağlıklı bir iş olmaz."

HASTALIKLAR YENİDEN

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günay Saka, "Küresel ısınma ile daha önce unuttuğumuz bazı hastalıklar yeniden sorun olmaya başlıyor, sıtma gibi. Tüberküloz, frengi, HIV, gibi hastalıkları da buna eklemek mümkün" dedi.

Saka, küresel ısınma sonucu çölleşme tehlikesinin de bulunduğunu, bunun sonucunda sağlığın da etkileneceğini, çölleşme sorunuyla birlikte besin üretiminin azalacağını belirterek, ''Çölleşme olduğu zaman besin üretimi az olacak, göçler yaşanacak. Bu da bulaşıcı hastalıkları çoğaltacak. Küresel ısınma sonucu astım, solunum sistemi ile ilgili hastalıklar, alerjiler, bazı kanser türleri, çocuklarda büyüme ve gelişim sorunları, sudan kaynaklanan enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkabilecek'' dedi.

Kara sızıntı öldürüyor

Meksika Körfezindeki petrol sızıntısı Louisiana kıyılarında yaşayan canlıları tehdit ediyor. Petrole boyanan pelikan, suda zorlukla hareket ediyor. Louisiana sahillerinin 80 kilometre açıklarındaki Deepwater Horizon platformunun 22 Nisanda bir patlamanın ardından batmasından sonra her gün ham petrol sızması, büyük bir çevre felaketi tehdidi oluşturuyor.

Petrole bulanmış bir kahverengi pelikan, Louisiana kıyılarındaki East Grand Terre adası plajında, kalın petrol tabakasıyla kaplanmış suda zorlukla hareket ediyor. Louisiana Yaban Hayat Bürosu ve balıkçılar, bölgede 35 tane petrole bulanmış pelikan olduğunun bildirildiğini söyledi.