Dünya Kültür Mirası Komitesi Çatalhöyük'ü Ayakta Alkışlamış



UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak daha önce birçok şehirde toplantılar yaptıklarını anımsatan ve uzun zamandır Konya'da da bir toplantı yapmak istediklerini anlatan Oğuz, sözlerine şöyle devam etti:

''Buraya gelmek için Çatalhöyük'ün dünya çapındaki öneminin, dünya tarafından kabul edilmesini bekledik. Rusya'da yapılan 36. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan güzel haberden sonra Konya'yı ziyaret edelim dedik. Çatalhöyük Neolitik Mirası dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Çatalhöyük dosyasının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çatalhöyük dosyası, komite tarafından alkışlarla kabul edildi. Yapmamız gereken ev ödevleri var. Birçok ülkenin 50-60 yıllık, 100 yılı bile bulmayan mirasları Dünya Miras Komitesi önüne gelirken, Türkiye'nin 9 bin 500 yıllık insanlık tarihiyle komite önüne gelmiş olması ayakta alkışlandı.''

Konya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz ise komisyonu Konya'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Çatalhöyük'ün Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasında emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyelerine teşekkür etti. Şaşmaz, toplantının aday listede bulunan Eşrefoğlu Camisi'nin asıl listeye girmesine de katkı sağlayacağını söyledi.
    
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Uluslararası İpek Yolu Şehirleri Birliği'nde Türkiye'yi temsil ettiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
    
''Gittiğimiz birçok kentte yakın tarihe ait mirasları bize gösteriyorlar. Genellikle son yüzyılda yapılmış eserler... Bizler 9 bin yıllık tarihten bahsedince etkileniyorlar. Sahip olduğumuz tarihi mirasın kıymetini bilmeliyiz. Bizden önceki medeniyetlerin tarihlerini yaşatmalı, üzerleri tozlanmış ise onları ortaya çıkarmalıyız.''