Dünya Mimarlarına ‘İstanbul İçin Proje Üretin’ Çağrısı

Tam bir yıl sonra, İstanbul NATO’dan da önemli bir zirveye, Dünya 2005 Mimarlık Kongresi’ne ev sahipliği yapacak.

Bu kongre bizim için neden hálá konuşulmakta olan NATO Zirvesi’nden daha önemli?

Tarihiyle, kültürüyle, coğrafi konumuyla, dinamizmiyle dünya kenti olduğunu artık kanıtlamış olan İstanbul’un geleceğinin tartışılmasına vesile olacağı için.

Kongrede elbet dünyadaki diğer kentlerin geleceği de gündeme gelecek. Ne var ki tarihsel dokusu her gün biraz daha zedelenen İstanbul diğer şehirlerden daha önemli gibi geliyor bana.

Türk mimarlar 15 yıldan beri Uluslararası Mimarlar Birliği’nin 3 yılda bir yapılan kongresini İstanbul’a getirmek için uğraşıyormuş.

Nihayet Pekin’de 1999 yılı kongresinde İstanbul için karar çıkartmayı başarmışlar.

Neticede 2005 yılının ilk haftası İstanbul’a 10 bin mimarın gelmesi bekleniyor.

Merkezi Cenevre’de olan Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün Genel Sekreteri Suha Özkan kongre başkanı.

Cenevre’den İstanbul’a iki ayda bir gelen Özkan, kongre için Türkiye Tanıtma Fonu’ndan 200 bin dolar aldıklarını, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan ise Kongre Vadisi için destek istediklerini anlatıyor.

Topbaş ile görüşmeye gittiklerinde, kendisi de mimar olan Belediye Başkanı ‘Tüm dünya mimarları İstanbul için düş kursun, projeler geliştirsin. İstanbul’un geleceğini dünya mimarları paylaşsın’ önerisini getirmiş.

Öneri üzerine uluslararası düzeyde bir ‘Mimarların İstanbul Düşü’ yarışması ortaya çıkmış.

Özkan, ‘Bu projeler fikir düzeyinde kalsalar da belediyeye yeni bir vizyon kazandıracak’ diyor.

Özkan’a göre, Topbaş, dünyadaki mimari akımları yakından izliyor ve Bilbao’daki Guggenheim Müzesi’nin mimarı ünlü Frank Gehry gibi mimarlarla da tanışıyor.

Kongrenin belediyecilik açısından da önemi var.

Zira eş zamanlı olarak bir belediye başkanları toplantısı yapılması planlanmış. Davet edilecek bin kadar belediye başkanı arasında, başkanlık yaptıkları şehirlere damgalarını vurmuş mesela New York eski Belediye Başkanı Rudolph Guiliani gibi isimler de olacak.

Uluslararası toplantılar nedeniyle artık sık sık gündeme gelen Kongre Vadisi için de bir proje yarışması açılmış.

Kongre Vadisi’nin İstanbul’a gelecek mimarların kaynaşmaları için bir ‘Pazar Yerine’ dönüşmesi tasarlanmış.

Fuar alanı, eğlence alanını içerecek ‘Pazar Yeri’ proje yarışmasının jürileri Türkiye’nin önde gelen mimarlarından oluşuyor. Jüri Başkanı ise Ersen Gürsel.

İstanbul’daki Dünya Mimarlık Kongresi, halka, ilk kez mimarlık öğrencilerine açık olacakmış.

İstanbul’un geleceği, mimari projeler filan güzel ancak merak ettiğim şu: Kaçak ve çirkin yapılarla İstanbul’u çirkinleştiren, kimliksizleştiren müteaahhitlerin, kendi kafalarına göre tasarımlar yapan kalfaların kongreyi izlemeleri nasıl sağlanacak?

Ağa Han’ın izniyle kongre başkanı

SUHA Özkan tam 22 yıldan beri Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün genel sekreteri.

İsmailiye mezhebinin lideri ve dünya jet sosyetesinin ünlü ismi Kerim Ağa Han’ın özel izniyle İstanbul’daki kongrenin başkanı olmuş.

‘Kerim Ağa Han kıskanç bir patron. Önemli toplantıları sahiplenmek ister. Ancak toplantının İstanbul’da yapılacağını duyunca izin verdi’ diyor.

Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü şimdiye kadar 10 Türk mimar kazanmış.

Gila BENMAYOR
Hürriyet