"Dünya Ofis Mobilyaları Pazarının Yüzde 2'si Türkiye'de"



Modoko (Mobilyacılar Sitesi) Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, dünya ofis mobilyaları pazarının yüzde 2'sinin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, ''Son dönemde pazarda çok ciddi ivme yakalandı. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden çok ciddi talep var'' dedi. Özçelik, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de ofis anlayışının değişmesinin, sektörü hareketlendirdiğini, ancak üretim gücünün üzerine tasarım gücünün de eklenmesi gerektiğini kaydetti.
    
6 milyar dolarlık ciroya sahip Türkiye mobilya sektörünün yüzde 20'sinin ofis mobilyalarından oluştuğuna değinen Özçelik, ofis mobilyası sektörünün Avrupa ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Irak, Fransa, Hollanda, Yunanistan, İngiltere, İran, Romanya, Rusya ve ABD'ye ihracat yaptığını kaydetti. Özçelik, dünya ofis mobilyaları pazarının yüzde 2'sinin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, ''Son dönemde pazarda çok ciddi ivme yakalandı. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden çok ciddi talep var'' dedi.
    
''İş yeri sayısı 16 bine ulaştı''
    
Etem Özçelik, Türkiye'deki firmaların rekabette ön plana çıkmak için tasarıma yönelmeleri gerektiğine dikkati çekerek, ''İhracatta tasarım, o ülkedeki insanlara, yaşamlarına kültürlerine yönelik olmalı. Evrensel bir kültüre hizmet eder gibi modeller çizmek gerekiyor. Tasarlanmış ürün, kullanışlı ve fonksiyonlu olmalı. Mesela Doğu ülkeleri, oymalı modelleri seviyor. Ama Avrupa'ya klasik tarz bir mobilya satamıyoruz'' dedi. Yöneticilerin, çalışanların verimliliğini artırmak için, iş yeri tasarımına önem verdiğini anlatan Özçelik, bu yeni yaklaşımın firma sayısını artırdığını, yaklaşık 150 bin kişinin istihdam edildiği sektördeki iş yeri sayısının, küçüklerle birlikte 16 bine ulaştığını belirtti.