Dünya, Rüzgardan Enerji Politikalarını Konuşuyor



Rüzgar enerjisini etkin kılmayı amacıyla Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı'nın 9.'suna Almanya hükümetini temsilen Schlegelmilch katıldı. Schlegelmilch: "Nükleer yakıtlara ağır vergiler getirdik".

Nükleer enerjinin küresel olarak azaltılmasını amaçlayan ve bianet'in de medya sponsoru olduğu 9. Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı (WWEC) bugün (15 Haziran) İstanbul'da başladı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Durak, Türkiye'de rüzgar enerjisinin gelişiminin yeterli seviyede olmadığını belirtti.

Almanya Çevre, Doğa Konuma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı (BMU) Uzmanı Kal Schlegelmilch nükleer enerjinin azaltılması için nükleer yakıtlar için ağır vergi külfetleri getirdiklerini belirtirken, Çin Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Dekin, "İnsanoğlunun önündeki en büyük engelin ise iklim değişikliği sorunu. Bu nedenle rüzgar enerjisini zararsız ve son derece avantajlı bir sektör olarak kullanmak zorundayız" dedi.

Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen üç günlük konferansın ilk sunumu BWE Alman Rüzgar Enerjisi Birliği'nden Heinrich Barteld yaptı.

Barteld, Almanya'nın  yüksek sanayileşmiş bir ülke olduğunu belirterek, "Buna karşın Almanya tehlikeli nükleer enerji tesislerinden uzaklaşılacak ve önümüzdeki yıllarda da tümü tamamen kapatılmış olacak" dedi.

"Bu yılın başlarında Çevre bakanlığımız enerjinin arzı için yüzde yüz yenilebilir enerji sistemine geçilmesi gerektiğine karar verdi. Kömürden, petroldan ve doğalgazdan uzaklaşılmasına karar verildi. Böylece gelecekt e askeri ekipmana para harcamak, nadir kaynakları elde etmek için birbirimizle kavga etmeye gerek kalmayacak."

TÜREB Başkanı Murat Durak da, "Türkiye'de rüzgar enerjisi sektöründe herşey ne yazık ki yolunda değil.  Yurtdışından gelenler bana kızmasın ama onlara şunu söylemek istiyorum. Bu ülkeye türbün satıyorsunuz. Lütfen bu ülkeye yatırım da yapın. Yoksa sizin ülkeniz krizden çıkınca biz krize gireceğiz." şeklinde konuştu.

Çin Rüzgar Enerjisi Birliği (CWEA) Başkanı Prof. Dr. He Dekin, "Çin'de de rüzgar enerjisi teknolojisi hızla gelişti. Rüzgar çiftliklerinin geliştirilmesi korusunda ise Çin'de ayrıca bir önem veriliyor. Bu sürece ilişkin program tamamlandıktan sonra 150 bin kilobayt olacak" dedi.

Çin'de rüzgar çiftlikleri konusunda rekabet edebilecek konumda olduklarını belirten Dekin, "İklim değişikliği sorunu karşısında rüzgar enerjisini zararsız ve avantajlı bir şekilde kullanmalıyız" açıklamasında bulundu.