Dünya Seyyahlarının İzinde

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle düzenlenen ‘Altın Yollar - Golden Routes’ tasarısı, ilk etap olan “Jules Verne’in İzinde / Karadeniz yolculuğu” ile başladı. Türkiye’nin çağdaş sanatını ve sanatçılarını Evliya Çelebi, Piri Reis gibi ünlü seyyah ve kâşiflerin, Jules Verne gibi hayal gücü zengin yazarların ve Franz Listz gibi ünlü sanatçıların izinden giderek Avrupa’yla buluşturacak tasarı, 2010 yılına kadar Avrupa’nın 18 ülkesi ve 29 kentine ulaşacak dört yolculuğu kapsıyor.

Keraban Ağa'nın yollarında sanat

‘Jules Verne’in İzinde’ etabında, yazarın “İnatçı Keraban Ağa” adlı romanının ana kahramanı Keraban Ağa’nın 19. yy’da padişahın koyduğu vergi üzerine evine ulaşmak için bulduğu alternatif yol izlenecek. Yolu Bulgaristan’ın Varna, Romanya’nın Köstence, Ukrayna’nın Odessa, Rusya’nın Soci, Gürcistan’ın Batum kentlerinden geçecek etkinlikte, Yasemin Göksu, Özlem Taner ve İmran Türkoğlu’nun solistliğindeki “Üç Kadın” müzik topluluğu her kentte birer konser verecek; Batum’da Özcan Alper’in “Sonbahar” filminin gösteriminin ardından, filmin Gürcü oyuncusu Megi Abulzade’nin katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek. Görsel belleğini Kemal Gökhan Gürses ve Ender Özkahraman’ın çizeceği karikatürler ve Arif Aşçı’nın çekeceği fotoğrafların oluşturacağı yolculuğun sona ermesinin ardından senaryosunu gazeteci-yazar Nâzım Alpman’ın yazacağı bir belgesel de çekilecek.

Altın yollar 2010'a gidiyor

Altın Yollar, 2009 ve 2010 yıllarında da farklı bölgelerde farklı sanatçılarla sürdürülecek. Yolculuk, Nisan-Mayıs 2009’da “Evliya Çelebi’nin İzinde” başlığıyla Balkanlar’da devam ederken, Eylül-Ekim 2009’da ‘Piri Reis’in İzinde’ başlığıyla İspanya’dan başlayarak Fransa, İtalya ve Yunanistan’daki çeşitli kentlerde Akdeniz kültürlerini buluşturacak. Tasarının son etabı, ‘Franz Liszt’in İzinde’ sanatçılarımızı Mayıs 2010’da Orta Avrupa’ya taşıyacak. “Altın Yollar” tasarısı sona erince ise İstanbul’da tüm yolculuğu özetleyen çeşitli sanat etkinlikleri düzenlenecek; ‘Altın Yollar’ belgeseli kitabı oluşturulacak.