Dünyaca Ünlü İtalyan Mimar Dante O. Benini İzmir’deydi



Dünyaca ünlü İtalyan mimar Dante O Benini, Yapı-Endüstri Merkezi, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin konuğu olarak Uluslararası Yapı 2009 İzmir Fuarı kapsamında Türkiye’ye geldi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Benini, Türk mimarlar ve yapı sektörü temsilcilerine, tasarımlarından örnekler sunan slaytlar eşliğinde geleceğin mimarisi ve kentleri konusunda bilgi verdi.

Konferansa “Bizler hayata güzellik ve estetik katıyoruz. Mimarlar olarak bundan dolayı büyük bir huzur duyuyoruz. Tek hedefimiz insanları daha rahat yaşatmak; pasaport, din, dil sınırlarını aşmak” sözleriyle başlayan Benini, konuşmasına tasarımlarından örnekler vererek devam etti.

İlk olarak 2000 yılında İtalya’da inşa ettiği bir binayı örnek gösteren Benini, sözlerini şöyle sürdürdü: “İtalya’nın rüşvetle sarsıldığı bir dönemde şansızlığa uğrayan bu bina Amerikalı bir firma tarafından satın alındı ve bana sipariş edildi. Yaptığım ilk iş, eski binayı tamamen yıkmak oldu. İnteraktif bir yüzeye sahip olan bu binada, sıcak sular yüzeyden geçerek termik ısı sağlıyor. Bu açıdan dünyadaki ilk örnek olduğunu söyleyebilirim.

Binanın tüm ışıkları akşam 8’de kapanıyor. Ancak biz koridorlara 3M firması tarafından üretilen şeffaf film bantlar döşedik. Bu sayede mesaiye kalanlar doğal ışıkla aydınlanan bir ortamda çalışmaya devam ediyorlar. Işığın hayatımda önemli bir yeri var ve bu işi iyi yaptığımı söyleyebilirim.

Bir süre sonra şirketin işleri açılınca, ikinci binayı birincisi ile bütünleşik, armonik bir biçimde inşa ettik. Biliyorsunuz dahiler kopyalar, aptallar taklit eder! Binanın yüzeyinde en ufak bir siyah yağmur lekesi görünmüyor. Bu da demek ki, mimar en ince ayrıntıları bile düşünmüş. Ayrıca binanın tüm teknik bakımları tek bir noktadan yapılabiliyor.”

“Bizler kaslarımızı, bilincimizi, tüm varlığımızı binalara aktarmaya çalışıyoruz” diyen Benini, özellikle gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Artık piyasalar, belirli pazarlar kalmadı. Sadece işini iyi yapan insanlar söz sahibi oluyor. Öğrencilere sesleniyorum, eğitiminize hayatınız boyunca devam edin, başarılı olacaksınız.”

Benini şöyle devam etti:

Abdi İbrahim Binası

“Maslak’taki bu gökdelenin tüm tesisatı çatıda gizlendi. Bunu bu şekilde gizlemek, binaya bir kimlik kazandırdı. Binanın tasarım aşamasındayken, 11 Eylül saldırıları sonucu gökdelenlerin camlarından atlayan insanlar gördük. Bu nedenle binanın giriş korumasını çelik ağlarla yapmak istedik. Ancak buna bir destek lazımdı. Bunu da bir merdivenle çözdük. Böylece tehlike anlarında, insanlar bu merdivenden binayı terk edebilirler diye düşündük.

Ayrıca yerin 16 metre altında bir araştırma geliştirme bölümü var. Genellikle araştırma geliştirme bölümleri gün ışığındadır bildiğiniz gibi. Ama biz günışığını yerin altına taşıdık. Çatısını ise üzerinde bin kişinin uzanarak ve güneşlenerek öğle tatilini geçirebileceği bir alan olarak düşündük.

Sibirya’da bir otel

-35 derecede 5 yıldızlı bir otel istediklerini öğrendiğimde buraya kim gelip kalacak diye düşünmüştüm. Ama buraya en yakın şehrin bin kilometre uzakta olduğunu ve yolda konaklamak isteyenleri düşündüklerini söylediler.

Tasarımı yaparken ilk önce soğuğu göz önünde bulundurdum. Spa, alışveriş merkezi, restoran ve güneşlenme alanlarını birleştirecek bir tasarım düşündüm. Alışveriş merkezinin fıskiyeleri, kışın -35 derecede buzdan heykeller haline geliyor. Bu heykellerin her yıl fotoğrafı çekiliyor ve uluslararası alanda ödüllendiriliyor.

Pisa Milenyum Meydanı Mastır Planı

Müşteri Pisa sınırları içinde ‘abuk’ bir öneride bulundu ve ‘tamam’ dedim. 56.60 metre uzunluğunda bir kuleyle başladık. Kapalı bir meydan, alışveriş merkezi gibi üniteleri içeren bu cam yapıtın dış yüzeyindeki levhalar rüzgarla hareket edebildiği için yanlış yorumlayıp eğri bir bina yapmaya çalıştığımızı düşündüler. Halbuki bu optik bir aldatmaca…

Sosyal Konutlar

Günümüzde oldukça talep gören bir sosyal konut projesi… Ancak bu binayı fakir insanlar için tasarlamadık. Bizim kastımız, sağlıklı ve düzgün bir teknolojiyle, uygun fiyatlarla öğrencilere kiralanacak evler yaratmak. Kare şeklinde tasarlanan bu bina, alanında ilk örnek olacak. Her türlü teknolojiyi içinde barındıran binada botanik bahçe, spor salonu gibi ortak alanlar da var.

Binanın su toplama noktasında ise enerji tasarrufu için yağmur suyu toplanıyor. Tamamen ahşap olacak bu bina Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilir. Çünkü dünyanın en uzun ahşap binası olacak.”

“Hayal edin!”
 
Mimar Dante O. Benini sözlerini “Hayal edebilirsiniz. Hayal etmek ve düşünmek sizin için zorunlu. Özellikle öğrencilere tavsiyem şu; önümüzde daha iyi yaşam şartları bekleyen bir dünyanın olduğunu unutmayın ve hayal edin” şeklinde tamamladı.