Dünyanın 5'inci Sulama Tüneli!



Dünyanın 5'inci, Türkiye'nin ise birinci uzun sulama tünelini gezen Vali Güvenç, saniyede 90 metre küp su akıtılarak Suruç Ovası'ndaki 932 bin dekar arazinin sulanacağını söyledi.

GAP Eylem Planı kapsamında 2010 yılında yapımına başlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tünel inşaatı aralıksız devam ediyor. 29 Ekim'de bitirilmesi planlanan ve tamamlandığında dünyanın 5'inci büyük sulama tüneli özelliğini kazanacak olan Suruç Tüneli'nde, İtalya'dan getirilen 8 metre çapında 150 metre uzunluğundaki makine ile günde 20- 25 metre ilerleme sağlanıyor. Tamamlandığında tünelden saniyede 90 metreküp su akıtılarak, yıllardır susuzluk nedeniyle işlenemeyen Suruç Ovası'ndaki 932 bin dekar arazi sulanabilecek.

Beraberindeki heyet ile yapımı devam eden tüneli ziyaret eden Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yetkililerden bilgi aldı. Yaklaşık 1 saatlik vagon içersinde tünelde yolculuk yapan Vali Celalettin Güvenç, projenin devreye girmesinden sonra Türkiye'de sulama açısından en fazla arazi sulanan bölgenin Şanlıurfa olacağını söyledi.

"Çorak topraklar su ile buluşacak"

Suruç Tüneli'nin dünyadaki sayılı projeler arasında yer aldığını belirten Vali Güvenç şöyle konuştu: "İtalya'dan getirilen 8 metre çapında 150 metre uzunluğundaki makine ile günde 20- 25 metre ilerleme sağlanıyor. 17 kilometrelik Suruç tünelinin şuan 16 kilometresindeyiz. Bu tünellerden bizim beklenti ve ümitlerimiz çok fazladır. Suruç'un kaderini değiştirecek bir projedir. Toplam 932 bin dekar arazimizi sulayacaktır. Bu tünel ovaya bereket getirecek, insanımızın yüzünü güldürecektir. Seneye suyla çorak topraklarımızı buluşturacağız. Burası bir mühendislik harikasıdır"