Dünyanın Başı Büyük Dertte



New York Times gazetesinin dış politika uzmanı Thomas Friedman son kitabı “Sıcak, Düz ve Kalabalık”ta küresel ısınmanın geleceğimiz açısından yarattığı tehditlere dikkat çekerek ABD ve Çin ekonomilerinin iklim değişikliği üzerindeki etkilerine vurgu yapıyor.

“Küreselleşmenin Geleceği” ve “Dünya Düzdür” kitaplarının yazarı Friedman’ın küresel ısınmayı ele aldığı son kitabı Boyner Yayınları’ndan çıktı. 5 bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde “Neredeyiz” sorusunun yanıtı aranırken ikinci bölümde küresel iklim değişikliğinin izlediği süreç inceleniyor. 3. bölümde küresel ısınmanın etkilerini azaltmanın nasıl mümkün olacağı anlatılırken son iki bölümde Çin ve ABD’nin durumu masaya yatırılıyor.

Ürküten fark

Friedman kitabında 18. yüzyılın ortalarındaki Sanayi Devrimi’nden önce dünya atmosferinde milyonda 280 adet karbondioksit olduğunu belirterek bugün rakamın 384’e çıktığını ifade ediyor. Bu kadar büyük farkın, fosil yakıtların sanayide kullanılmasından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklandığını anlatan Friedman, şu çarpıcı değerlendirmeyi yapıyor: “Ben büyürken haber bültenleri ‘hava durumu, haberler ve spor’ şeklinde olurdu. İçimden bir ses 2030 yılında haber bültenlerinin ‘hava durumu ve hava haberleri, diğer haberler ve spordan’ oluşacağını söylüyor.”

“Yeşil devrim” kavramına da eleştiriler getiren Friedman şöyle devam ediyor: “... Ortalıkta kesinlikle çok sayıda yeşil lafı var. Bu bir devrim değil eğlence. Aslında bir yeşil partisindeyiz. Ben bütün partilere davetliyim. Herkes yeşil görünüyor ve herkes kazanıyor.”

Çin ekonomisinin; havaya ve nehirlere atılan atıklara özen göstermediğine dikkat çeken Friedman “Kızıl Çin, yeşil Çin olmadıkça Komünist Parti, Çin halkına verdiği hayat standartını yükseltmek sözünü yerine getiremeyecektir” diyor.