Dünya'nın Bir Kısmı Satıldı



Dubai'de Dünya şeklinde inşa edilen adacıklar topluluğunun yüzde 10'u satıldı. 9-55 trilyonu verenler, İsrail ve Filistin dışında istedikleri ülkeleri satın alabiliyor.

Bütçeleri nispetinde, Fransa ya da Avustralya'ya sahip olmak isteyenler, Dubai'de muratlarına erdi. Dünya haritası şeklinde inşa edilen yapay adalardan yüzde 10'u satılmış durumda.
Dubai'de dünya haritası şeklinde 300 ada tasarlayan Nakheel adlı şirket, kendi ülkenizin 'efendisi' olmanıza olanak sağlıyor. İsrail ve Filistin'in yer almadığı bu el yapımı dünyanın yüzde 10'u satılmış durumda. 14 adayı kapsayan Avustralya'yı, Kuveytli bir şirketler grubu almış. Diğer ada sahipleri hakkında elde edilen tek bilgi ise adalarına 'yaratıcı isimler' koyacakları. Projeyi yürüten Nakheel'in reklam ve operasyon direktörü Wahid Attalla, "Bu, dünyanın en lüks projesi. Milyon dolara bir ada satın alıyorsunuz ve onu geliştirmek için iki misli para harcıyorsunuz. Büyük bir yatırım" diyor.

5.5 milyon metrekare
5.5 milyon metrekarelik Dünya, 5.5 kilometre uzunluğunda ve genişliğinde olacak. Ayrıca bu Dünya'nın 930 milyon metrekarelik bir kumsalı bulunacak.
Adaların fiyatları 6.2 milyon dolarla (yaklaşık 9 trilyon lira) 36.7 milyon dolar (yaklaşık 55 trilyon lira) arasında değişiyor. 100 metrelik sularla ayrılan adaların büyüklükleri ise 11 bin 148 ile 41 bin 806 metrekare arasında. 3 milyar dolarlık bu proje, 2007 yılının sonunda tamamlanmış olacak. 'Dünya'ya giriş' deniz ya da havayoluyla yapılabilecek.

Üç buçuk yıl önce kurulan Nakheel, daha önce de dünyanın en büyük palmiye şeklindeki iki adasını yapmıştı. Dünya'daki adaları satın alacak kişilerin sadece para sahibi olmasının yeterli olmayacağını söyleyen şirket yetkilileri, müstakbel girişimcilerin şirketleri hakkında tüm bilgileri vermelerini, banka referansları hazırlamalarını istiyor. Hedef kitle olarak büyük yatırımcıları, denizseverleri ve yat sahiplerini seçen şirket, adalar ve Dubai ile ilgili reklam kampanyası düzenliyor. Körfezin iş ve eğlence merkezi olmak isteyen Dubai, 2010 yılına kadar 15 milyon, 2015'e kadar da 40 milyon turisti çekmeyi hedefliyor.