Dünyanın Çöpü Türkiye’de Kaldı



Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen binlerce ton çöp, çöpleri ithal eden şirketin sertifikasının iptal edilmesi nedeniyle halen teslim alınmadı. Çöplerin Türkiye limanlarında bulunduğu süre bir yıla yaklaştı.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; Almanya’dan ithal edilen yüzlerce konteyner dolusu çöpün akıbeti halen belli olmadı. Almanya’nın geri almadığı çöplerin bir kısmının Vietnam’a gönderildiği, büyük bir kısmının ise halen Türkiye limanlarında olduğu öğrenildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Duruma tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan şunları söyledi: “Muhatap ithalatçı firmaya ulaşılamadığı, bu yüzden mahrece iade işlemlerinin yapılamadığı, Basel Sözleşmesi gereği söz konusu atıkları geri alması gereken Almanya’nın ise durumu zora soktuğu bilgisine sahibiz. Görüyoruz ki Almanya çöpleri iade almıyor. Peki, Basel Sözleşmesi gereği iade alması gereken Almanya bunu nasıl açıklıyor? 2B Plast’ın sahibi nerede? Dünyanın çöpünü ülkemize getirip sahip çıkmayan bu şahıs hakkında ne yapıldı? Çöplerin bir kısmı Vietnam’a gönderildi. Bu nasıl oldu? Bu çöpleri Vietnam’a kim nasıl gönderdi? Kalan çöpler ne olacak? Atıkların şehir atığı olduğu, uzun bekleme süreci sebebiyle geri kazanımının mümkün olamayacağı ve çevreye verdiği zarar da göz önünde bulundurulduğunda bu çöplerle ilgili ne zaman ve nasıl bir yol izlenecek?”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.