"Dünyanın En Büyük Adliye Sarayı"nda Skandallar Bitmiyor!



“Dünyanın en büyük adalet sarayı” sloganıyla 1 Şubat’ta hizmete açılan ancak kullanışsız mimarisiyle büyük tartışma yaratan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nda skandallar bitmiyor. 5 bin personeli bulunan ve günde yaklaşık 50 bin kişin giriş-çıkış yaptığı adliyede, havalandırma sistemi bir aydır bozuk. soL’un haberine göre, Yargıç Nuh Hüseyin Köse, birçok mahkeme salonunun yerin altında kaldığını ve havasızlıktan çalışmakta büyük güçlük çektiklerini dile getirdi.

Havalandırma sisteminin bozulması üzerine, havasızlığa çare olarak odalara ve mahkeme salonlarına basit pervaneler konulduğunu belirten Yargıçlar Sendikası İstanbul Temsilcisi Köse, adliyenin açılmasından bu yana 6 ay geçmesine rağmen sorunların azalmak bir yana arttığını dile getirdi.

C Blok’ta yaklaşık bir ay önce yangın çıktığını ve jeneratörlerin de zarar gördüğünü belirten Köse, aradan geçen sürede, ne yangında zarar gören yerlerin ne de jeneratörlerin düzeltildiğini ifade etti.

Engelli tuvaletleri 
çay ocağı oldu

Hatalı mimarisinin yanı sıra tamamlanmadan hizmete açılmasıyla da tepkilere neden olan adliyede, engellilerin kullanımı için tahsis edilen bazı tuvaletlerin çay ocağına çevrildiğini belirten Nuh Hüseyin Köse, çay ocakları, fotokopi odaları ve büfelerin aynı firma tarafından işletildiğini aktardı.

Soruşturmayla 
ilgili açıklama yok

Binanın eksikli olarak kullanıma sokulmasıyla ilgili yetkililer hakkında soruşturma açıldığının ay önce Başsavcı tarafından açıklandığını belirten Yargıçlar Sendikası Temsilcisi, soruşturmanın ne aşamada olduğu konusunda resmi makamlardan bir bilgi verilmediğini, konunun akıbetini öğrenemediklerini söyledi.

Adalet Bakanı’nın da bir hafta sonu gelerek binayı gezdiğini ve eleştirilere hak verdiğini aktaran Köse, binanın artık övünç konusu olarak sunulmadığını, tadilat için bazı hazırlıklar yapıldığını ancak somut bir adım atılmadığını kaydetti.

Anadolu yakasında sadece bir adliyenin olmasının halkın adalete erişimini engellediğini ileri süren Köse, bu yakaya en az iki adliyenin daha yapılması gerektiğini vurguladı.

5 bloktan oluşan İstanbul Anadolu Adliyesi’nde merdivenlerin bulunmaması, asansörlerin ise az ve çoğu zaman arızalı olması, bloklar arasında geçişin oldukça sınırlı olması tepki çekiyor. 4 bin 600 odalı adliyede, avukatlara sadece 2 oda ve 7 vestiyer ayrılmış durumda.