Dünyanın En Büyük Güneş Santrali "Çevreci" Çıkmadı!



Fox News'in haberine göre, Nevada-Kaliforniya sınırında, Mojove Çölü'nde bulunan santral, doğal yaşam savunucularının itirazları eşliğinde Perşembe günü hizmete girmişti. 140 bin eve 'temiz' enerji sağlaması beklenen santral bölgede yaşayan kaplumbağa, tilki, vaşak ve kır kurtlarının yaşam alanlarını tehdit etmekle eleştiriliyordu. Bu eleştirilere karşı devasa tesisin etrafına kaplumbağa çitleri çekilmesi gibi önlemler alınırken, bu kez başka bir sorun gündeme geldi: Santraldaki 300 bin aynanın ürettiği yüksek ısı.

Ivanpah Güneş Santralı 300 bin dev aynadan yansıtılan güneş ışığının kuledeki suyu ısıtması ve buharlaşan suyun türbinleri çevirmesiyle enerji üretiyor. Kuleye yansıtılan güneş ışığı bu sırada 530 dereceye varan ısı üretiyor.

BrigntSource Energy şirketinin yayınladığı raporlara göre santralın inşaatı sırasında bölgede onlarca yaralı ve ölü kuş bulundu. Bu kuşlardan en az ikisinin kavrulduğu, diğerlerinin ise aynalara çarparak öldüğü sanılıyor.

Çevreci gruplar yerel doğal yaşamı tehdit eden bir enerjinin ne kadar 'temiz' olabileceğini tartışmaya açarken federal ve eyalet yetkililerin Ivanpah Güneş Santralı'nın kuşlar üzerindeki etkisini incelemek için 2 yıllık araştırma başlattığı belirtildi.

Ivanpah, NRG Enerji, Google ve BrightSource Enerji'nin ortak girişimi. Ufukta çok daha büyükleri olsa da, Ivanpah, ABD'de güneş enerjisi bakımından 'köşe taşı' tabir edilen bir proje.

Güneş enerjisi, ABD'de toplam enerji üretiminin yüzde 1'inden daha az bir yer tutuyor. Ancak özellikle ülkenin güneybatısında yapım veya planlama aşamasında irili ufaklı binlerce güneş santralı projesi var.