Dünyanın En Büyük Ytong Tesisi Bilecik'te Açıldı



İstanbul, Tekirdağ, Antalya ve Gaziantep’teki 4 fabrikasıyla inşaat sektörüne hizmet veren Türk Ytong’un beşinci üretim tesisini olan Bilecik Ytong 11 Ekim 2008 Cumartesi günü düzenlenen törenle hizmete açıldı. Çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen açılış törenine Ytong’un İstanbul, Antalya, Tekirdağ ve Gaziantep fabrikalarından gelen yönetici ve çalışanlar da katıldılar.  Temeli 9 Mayıs 2007’de atılan ve 100 bin m²lik bir alanda kurulan Bilecik Ytong fabrikası, dünyanın en büyük Ytong üretim tesisi olma özelliğini taşıyor. 30 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Bilecik Ytong fabrikasının tam kapasiteyle çalışmaya başlaması Türk Ytong’u  dünya Ytong üretimi sıralamasında dördüncülükten ikinciliğe yükseltecek.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Demiren, tesisin 16 ay gibi kısa bir sürede örnek bir maliyetle üretime geçtiğini belirterek birinci kademesi yaklaşık 30 milyon dolara mal olan fabrikada yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlanacağını ifade etti. Ytong’un 17 ülkede 45 fabrikada üretildiğini hatırlatan Demiren, Bilecik Ytong’un dünyanın en büyük ve en modern Ytong üretim tesisi olduğunu sözlerine ekledi. Bülent Demiren’in ardından kürsüye gelerek bir konuşma yapan Bilecik Valisi Musa Çolak ise Bilecik’in son çeyrek yüzyılda hızlı bir sanayileşme sürecine girdiğini belirterek bu tür  yatırımların hızla artmasını beklediklerini belirtti.

1965’ten Bugüne

İlk fabrikasını 1965 yılında İstanbul Pendik’te kuran Türk Ytong, bu tesisin ardından sırasıyla 1997 yılında Tekirağ / Saray, 1998 yılında ise Antalya ve Gaziantep fabrikalarını hizmete açmıştı. Başlangıçta 130 bin m³’lük üretim kapasitesiyle çalışacak olan Bilecik Ytong’un kapasitesi kısa sürede artırılarak yıllık 400 bin m³’e çıkarılacak. Nihai kapasiteye ulaşılmasıyla birlikte günde 60 kamyon sevkıyat yapılması beklenen Bilecik Ytong’da üretilen ürünlerle yılda yaklaşık 20 bin konut üretilebilecek. Mevcut fabrikalarıyla yılda 1 milyon 500 bin m³ üretim kapasitesine ulaşmış bulunan Türk Ytong, Bilecik fabrikası ile birlikte yıllık toplam üretim kapasitesini 2 milyon m³ düzeyine taşıyarak dünya Ytong üretimi sıralamasında ikinci sıraya yerleşecek.

Çevre Dostu Üretim Teknolojisi

Ytong üretiminde çevreye hiçbir atık bırakılmamaktadır.Yüksek teknolojiyle üretim yapacak Bilecik Ytong fabrikası da diğer Ytong üretim tesisleri gibi çevre dostu olacaktır. Geçerli kalite standartlarının tümüne uygun olarak üretilen Ytong ürünlerinin çevre dostu özelliği bir çok uluslararası çevre kuruluşu tarafından da onaylanmış bulunuyor. Gerek üretimde gerekse kullanım alanlarında çevreyi olumsuz etkilemeyen özelliğiyle Ytong sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulmasına katkı sağlıyor.

Ytong’la Kaliteli ve Güvenli Yapılar

Hafiflik, deprem dayanımı, yangın güvenliği, üstün ısı yalıtımı sağlama, kolay işlenebilirlik ve çevre dostu olma özellikleri taşıyan ürünleriyle sağlıklı ve modern yapılaşmaya yön veren Ytong, sağladığı enerji tasarrufu ile ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor. Ytong ürünlerinin kullanımıyla, binalarda ek bir yalıtım malzemesine ihtiyaç duyulmaksızın standartların gerektirdiği ısı yalıtımını sağlayabiliyor.

45 yıldan bu yana Türk inşaat sektörüne hizmet veren ve yapı malzemesi sektöründeki liderliğini sürdüren Türk Ytong, yeni fabrikasıyla kuruluşundan bugüne Ytong ürünlerinin kullanımıyla sağlanan 7 milyar doları aşan enerji tasarrufunu daha da artırmayı ve ülke ekonomisine sağladığı katkıyı geliştirmeyi hedefliyor.