“Dünyanın En Güzel Toprakları Üzerinde, Dünyanın En Çirkin Şehirlerini Son 50 Yıl İçinde Biz Kurduk”



Haber: Evren Atalay

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Turizmimizin önündeki en büyük sorun, Türkiye'nin çarpık kentleşmesi. Dünyanın en güzel toprakları üzerinde, dünyanın en çirkin şehirlerini son 50 yıl içinde biz kurduk'' dedi. İzmir Uluslararası Fuar Alanı'ndaki 'Travel Turkey İzmir 2010' kapsamındaki İzmir Turizm Konferansı konulu toplantıya katılan Günay, İzmir gibi bir değerin, turizm açısından hak ettiği değere gelemediğini söyledi.

Türkiye'de turizmle özdeşleşmiş kentlerin son çeyrek yüzyılda ikinci planda kaldığını ifade eden Günay, ''1980'li yıllarda Antalya'nın yatak sayısı İzmir'in yatak sayısından azdı ama şimdi katlamış durumda. Neden öne geçtiler? Benim bir gözlemim var; geçim sıkıntısı olan, arazisi çorak olan bölgeler turizmi gelişme kapısı gördüler ve öne geçtiler'' diye konuştu.

Türkiye'nin kültür varlığına geç kalmış şekilde sahip çıktığını ifade eden Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Zagreb el kadar yerleşim merkezi ama kültür merkezlerine dokunmamışlar. O tarihsel merkezleri yeşillendiriyorlar, restorasyon yapıyorlar. Biz evlerin önüne deniz vuran şehirleri hiçbir yerde koruyamadık. Deniz kenarına 2-3 katlı evler yapabilirdik, 6-8 katlı yaptık. İmbatın içeri girebileceği yollar bırakabildik, tarihsel doku bırakmadık. Turizmimizin önündeki en büyük sorun, Türkiye'nin çarpık kentleşmesi. Dünyanın en güzel toprakları üzerinde, dünyanın en çirkin şehirlerini son 50 yıl içinde biz kurduk. İzmir de bundan nasibini aldı. Belediye başkanlarının, valilerin işi çok zor, benim işim çok zor. Kentlerin içine bakın, çirkin, bakımsız, estetik yoksunu. Hangi evin balkonundan çiçek sarkıyor? Bazı işler var ki belediye yapacak, bazı işleri bakanlık yapacak, bazı işleri milletçe beraber yapacağız. Bütün bu tarumar edilmiş vatanı derleyip toplayıp ayağa kaldırmaya çalışacağız. Ben Türkiye'nin bütününe bakıyorum. Gerçekten içim acıyor. Bir vatanın gözü bu kadar çıkarılmaz''.

''Türkiye'de fuar şehrine ihtiyacımız var''

Sivil toplum kuruluşları ve turizmcilerin İzmir'de kongre merkezi yapılmasını istediğini söyleyen Bakan Günay, kente kongre merkezi yapmanın iyi bir fikir olduğunu, ancak İzmir'in fuarlar şehri olarak anılmasının da doğru bir proje olduğunu ifade etti.

Almanya'nın Frankfurt şehrinde yılda 50 fuar düzenlendiğini, Türkiye'de de böyle bir fuarlar şehrine ihtiyaç olduğunu dile getiren Günay, İzmir'in Doğu Akdeniz'in fuar merkezi olabileceğini söyledi.

İzmir'de kurulacak Ege Medeniyetleri Müzesi'nin de Konak Meydanı-Agora-Kadifekale güzergahında yer alabileceğini ifade eden Günay, şöyle konuştu:

''Kapalı bir müzeye insanlar yön değiştirip gitmiyor. Antalya'da iyi bir müze var. Antalya 10 milyon turist alıyor. Müzeye 200-250 bin kişi gidiyor. Çünkü insanların günlük hayatta gezdikleri mekanlarla müze ayrı güzergahta. Bizim İzmir'de temel sorunumuz ne kongre merkezi ne müze. Şu anda bizim İzmir'de yeterli konaklama tesisimiz yok. Yatırımcıya yer göstermekte zorlanıyoruz. İnciraltı'nda yürütmeyi durdurma kararı geldi. 'Dursun bakalım' diyerek yürütmeyi durdurmak, gelişmeyi ve kalkınmayı durduruyor. Pamucak'taki karar 2009 yılının 12. ayında verilmiş. 11.5 aydır gerekçeyi bekliyorum. Belediye bize İnciraltı'nda çevreci bir proje getirdi. Yoğunluğu azalttık, yüksekliği azalttık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak plan yaptık. O plan da yürütmeyi durdurma kararı aldı. Yargı, biraz da hızlı, biraz da Türkiye'nin dünya ile yarışmak zorunda olduğunu bilerek karar vermeli. Buna rağmen mesafe almaya çalışıyoruz. Bizim yatırımcıya sunabileceğimiz arazilere ihtiyacımız var. Yargı ağır işliyor, alakasız insanlar başvuruyor ve bu tür kararlar ortaya çıkıyor. Ben hukuktan şikayet etmiyorum, geç işleyen yargıdan şikayet ediyorum''.

Ertuğrul Günay, bazı ören yerlerini de dünyada hak ettiği yere getirmek için çalıştıklarını, 2011 Şubat ayına kadar dosyayı tamamlayıp Efes'i dünya mirası kalıcı listesine sokmak istediklerini anlattı.

vali Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun konuşması

İzmir Valisi Cahit Kıraç da toplantıda yaptığı konuşmada, bölgesel stratejik planda tarım ve turizmi öncelikli sektörler arasına aldıklarını ifade etti.

Kültür varlıkları kapsamındaki 225 esere son 4 yılda 61 milyon lira kaynak kullandıklarını anlatan Vali Kıraç, Kemeraltı, tarihi havagazı fabrikası ve Bergama bölgesindeki çalışmaları, kaynak kullanılan eserlere örnek gösterdi.

İzmir'deki jeotermal kaynakların kullanılabileceğini ve konuyla ilgili çalışmaların bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyleyen Cahit Kıraç, EXPO 2015 projesine çok emek verildiğini, aynı deneyimin EXPO 2020 Projesi'nde kullanılabileceğini belirtti.

İktisat kongrelerinin düzenli olarak yapılabileceğini ve kruvaziyer turizmin geliştirilebileceğini ifade eden Kıraç, ''İzmir'in aslında bilinmeyen, tartışılmayan sorunu yok ama hukuk içinde eksikleri gidereceğiz. Bizim burada bulunma gayemiz sorunları ele almak ve hükümete iletilmesi gerekenleri iletmek'' diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kentin kültür ve turizmini geliştirmek amacıyla yaptıkları projeleri anlatarak, Agora kamulaştırması için 30 milyon lira harcadıklarını belirtti.

Ege Medeniyetleri Müzesi projesi için arazi inceleme çalışmalarının yapıldığını ve müze projesinin uzun vadeli bir proje olduğunu söyleyen Kocaoğlu, İzmir'e yeni fuar alanı yapılması için de yer tespiti, planlama ve kamulaştırma çalışmalarında son aşamaya geldiklerini, yeni İzmir fuar alanının 2 yıl içinde bitirilebileceğini ifade etti.

Aziz Kocaoğlu, mevcut çalışmalar için hükümet ve Kültür Bakanlığından para desteği istemediklerini belirterek, ''İzmir'in turizmine standart teşviklerin dışında, Antalya örneğinde olduğu gibi ciddi teşvik verilmesini istiyorum. Bu kent bunu hak etmektedir. Bunu İzmir halkı adına istiyorum, bu yapılırsa 10 yılda ayağa kalkacak İnciraltı, 5 yılda ayağa kalkar'' diye konuştu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da Türkiye'nin yatırımcısıyla, rehberiyle turizm alanında büyük bir güç olduğunu dile getirdi.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan kente Ege Medeniyetleri Müzesi yapılması, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan da kente kongre merkezi kazandırılması konusunda söz istediklerini ifade etti.

Öncel, gerekli yatırımlar yapılması halinde İzmir'in turizm alanında çok ilerleyebileceğini belirtti.

Toplantıda sunumlar yapan üniversite ve meslek odaları temsilcileri de İzmir'e mega müze yapılması, yat limanı düzenlenmesi, İnciraltı EXPO bölgesinin turizm bölgesi olarak teşvik edilmesi, Çiğli havalimanına charter uçaklar konulması ve kongre merkezi yapılması konusunda taleplerini iletti.

Toplantı sonunda ÇEŞTOB Başkanı Öncel, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a turizmciye verdiği destek nedeniyle plaket sundu.