Dünyanın En Yükseği Burj Dubai

Henüz inşa halinde olan Burj Dubai, dünyanın en uzun binası olan Tayvan'daki 508 metrelik Taipei 101'in koltuğuna oturdu. Bittiğinde 800 metreden uzun olacağı tahmin edilen Burj Dubai'nin şu andaki yüksekliği, 512 metre.

Yüzde 40'ı 2000'den sonra yapıldı

Dünyanın dört bir yanında dolaşan sıcak para, yükselen borsalar ve piyasaların daha fazla yabancı yatırımcıya açılmasıyla birleşince, inşaat sektöründeki ihtişamlı yapıların sayısı da artmaya başladı. Son yıllarda özellikle Dubai'de yoğunlaşan dünyadaki en yüksek 200 binanın yüzde 40'ı 2000 yılından sonra yapıldı. Prestij göstergesi sayılan ve pek çok kentin adını bu yolla duyurduğu gökdelenlerin özellikle Dubai'deki rekabeti son sürat devam ediyor. Bu rekabet nedeniyle, kulelerin inşaatının ne zaman biteceği ve bunun sonucunda yüksekliğinin ne olacağı ancak tahmin edilebiliyor. Zira binanın tepesine konan antenler de yüksekliğe dahil ediliyor. Yani, kulenin uzunluğu kadar bu antenin uzunluğu da önemli. Emaar Properties tarafından 2004 yılında yapımına başlanan Burj Dubai'nin 2008 yılında biteceği öngörülüyor. En az 160 katlı olacağı ifade edilen Burj Dubai'de 56 asansör, daireler, alışveriş merkezi, yüzme havuzu bulunacak. Tasarımı, İtalyan modacı Giorgio Armani tarafından yapılacak bir otelin de bulunacağı binanın, 124'üncü katına gözetleme platformu yapılacak.

Asansör teknolojisi değişti
Binaların baş döndürücü yüksekliklere ulaşması bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunların başında asansör teknolojisi geliyor. Yüksekliği 400 metrenin üzerinde bulunan binalarda geleneksel çelik kablo asansörlerin kullanımının, hem hız hem ergonomi bakımından yetersiz kalması tasarımcıları yeni arayışlara yönlendirdi. Uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmaları sonucu süper yüksek gökdelenlere uygun asansörlerde, çelik kablo yerine hidrolik ile çalışmaya karar verildi. Başta Taipei 101 olmak üzere son dönemlerde inşa edilen dev kulelerde artık hidrolik teknolojisiyle çalışan asansörler kullanılmaya başladı. Bu teknolojinin en büyük avantajı, önceki teknolojiye kıyasla katlara daha kısa sürede çıkarırken çok da sessiz çalışıyor olması. Ayrıca bina içinde kablo teknolojisine göre çok daha az sarsıntı oluşuyor. Çalışmaları son hızla devam eden ve 100 kilometrelik uzaklıktan görülebilecek olan Burj Dubai, şimdiden dünyanın en uzun binası oldu. Fakat görülen o ki, onun da yakında tahtı sallanacak. Zira yine Dubai'de yapımına başlanacak Al Burj'un 2012 yılı gibi tamamlanacağı ve uzunluğunun en az 1.2 kilometre olacağı belirtiliyor.