Dünyanın Enerji Haritası Değişecek



"Yüzyılın Projesi" Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, görkemli bir törenle açıldı. Törene 32 ülkeden temsilci ve 2 bin davetli katıldı 21. yüzyılın mühendislik harikası olarak kabul edilen BTC hattı dünyada enerji haritalarını değiştirecek proje olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'yi enerji konusunda dünyanın en önemli oyuncularından biri yapacak olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru hattı projesi Ceyhan'da düzenenlenen görkemli bir törenle açıldı. Açılışa katılan tüm cumhurbaşkanlarının "Dünyanın enerji haritasını tümden değiştirecek proje" olarak nitelendirdiği BTC, 4 milyar dolarlık maliyeti, bin 774 kilometrelik boru hattı 21'inci yüzyılın mühendislik harikası olarak tanımlanıyor.

28 Mayıs'ta Azerbaycan'dan Ceyhan Terminali'ne ulaşan haziranda ilk yüklemenin yapıldığı BTC projesinin resmi açılışı 32 ülkenin devlet adamları, 408 gazeteci ve 2 binin üzerinde davetliyle dün Adana'nın Ceyhan'da yapıldı. Yarım saat geç başlayan törende, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Şaakaşvili ile çok sayıda üst düzey seçkin konuk katıldı. Tören öncesinde devlet başkanları, özel uçaklarıyla İncirlik Hava Üssü'ne indiler ve araçlarıyla Ceyhan'daki tören alanına geldi. Diğer konuklar ise 6 uçakla, Adana Şakirpaşa Havaalanı'na indi. Konukların tören alanına geçişleri sırasında Adana-Ceyhan yolu trafiğe kapatıldı. Tören alanına giden yolda ise Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan bayrakları asıldı.

Bin 600 nehrin geçildiği BTC projesi için yaklaşık 4 milyar dolar harcandı. İnşaatın en yoğun olduğu dönemde 22 bin kişi çalıştı. Törende yapılan konuşmaların ortak paydasını, BTC projesinin Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı dünyanın en önemli enerji oyuncularından biri haline getirdiği dünyanın enerji haritasını yeniden şekillendirdiği oluşturdu. Cumhurbaşkanı Sezer, BTC'nin işletime alınmasıyla, Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesiştiği bölgede yüzyıllar boyunca üstlendiği önemli rolün, bugün daha parlak bir biçimde tarih sahnesine çıktığını vurgularken Başbakan Erdoğan, Ceyhan'ı önemli bir enerji merkezi haline dönüştürmeyi planladıklarını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, projenin sadece boru hattı olmadığını, stratejik öneme sahip bir proje ve zengin bir gelecek için iyi bir gösterge olduğunu belirtti. Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili, de BTC'nin diğer boru hatları projelerinin de önünü açacağını söyledi. Türkiye'nin, Akdeniz ve öteki bölgeler için önemli bir konuma yükseldiğini kaydeden BP Başkanı Browne, projeyle petrol ticaretinde yeni bir koridorun ortaya çıktığını söyledi. BP Hazar Bölgesi Müdürü David Woodward da BTC'nin, İstanbul'u, tehdit eden tanker trafiğini önemli ölçüde rahatlacağını vurguladı.

1074 kilometre Türkiye'de: 1774 kilometrelik hattın 1074 kilometrelik bölümü Türkiye'den geçiyor. Hattın, 440 kilometresi Azerbaycan'da, 260 kilometresi ise Gürcistan'da bulunuyor. Hattın işletme süresi 40 yıl. Talep edilirse işletme süresi 2 kez 10'ar yıl uzatılabilecek.

Konser çadırı: Tören, BP'nin getirttiği ve ABD'li ünlü şarkıcı Mariah Carey'in konser verdiği 1280 kişilik, dışarıdan güneş geçirmeyen, klimalı özel çadırda yapıldı. Çadırın Ceyhan Deniz Terminali'ne bakan bölümü şeffaf malzemeyle kaplatıldı. Böylece, törene katılanların limandaki yükleme çalışmalarının izlenmesi sağlandı.

Müzik ziyafeti coşturdu: Törenin son bölümünde konuklara klasik müzik ziyafeti çekildi. Karadeniz yöresine ait 'Koçari' türküsü, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve diğer konuklarca dakikalarca alkışlandı.

10 VİP salonu: Cumhurbaşkanları ve üst düzey yetkililer için BTC tesislerinde, 10 adet VIP oda hazırlandı. Dört organizasyon şirketi konuklara 11 bin 800 kumanya, 750 koli su, 300 koli kola ikram etti.

408 gazeteci: Töreni 292 yerli, 116 yabancı olmak üzere, Kazakistan, İtalya, Norveç, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan, İngiltere ve Almanya'dan toplam 408 basın mensubu izledi. 408 gazeteci için 18 tane bilgisayar konulması ise tepki çekti.

Dünya basınından övgü: Tören dünya basınında geniş yankı buldu. İşte başlıklar: Alman "Frankfurter Rundschau gazetesi: "Tüm zamanların en büyük açılışı'', Le Soir, "BTC, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi birbirine bağlayan mücevher kolye" BBC: "Hayal, 11 yıl sonra, nihayet resmen gerçekleşiyor." Washington Times: "Türkler hattı AB için koz olarak görüyor."