Dünyanın Gözü Tuvalete Dikildi



7. Dünya Tuvalet Zirvesi, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de başladı. İlki, 2001'de Singapur'da gerçekleştirilen zirve, 40'tan fazla ülkeden temsilcilerin katılımıyla dört gün sürecek. Dünya Tuvalet Örgütü tarafından düzenlenen zirvede, tuvalet ihtiyacını sağlıklı ortamlarda karşılayamayan toplam 2.6 milyar insan için çözümler ve kullanılabilecek teknolojiler incelenecek.

Birleşmiş Milletler, bu rakamı 2015'e kadar yarıya düşürmeyi, 2025'e kadar da tamamen bitirmeyi hedefliyor. Sadece Hindistan'da 700 milyondan fazla kişi uygun koşullarda tuvalet ihtiyacını gideremiyor. UNICEF'e göre bu ülkede her yıl 400 bin çocuk, kirli suların sebep olduğu ishal ve benzeri hastalıklardan hayatını kaybediyor. Şehirlerde bile 100 milyon insanın sağlıklı tuvalet ihtiyacı var.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de nüfusun beşte birinin evinde kanalizasyon sistemi bulunmuyor. Ülkede ucuza inşa edilen her bir tuvalet, yalnızca salgın hastalıklarla mücadelede önemli bir fayda sağlamakla kalmıyor, bir kişiyi daha, başka insanların dışkısını toplama görevinden de kurtarıyor. Kast sisteminde, insan dışkılarını evlerden toplamakla görevli olanlar başta olmak üzere, Hindistan'ın 'pis' işlerini yapanlar, en fazla tiksinti duyulan kitleyi oluşturuyor.

Ucuz tuvalet hayat kurtarıyor

Ucuz tuvaletler inşa eden Bindeşvar Pathak, "Toplum için büyük bir iş yapıyorlar, onlar olmasa insanlar hastaklıktan ölürdü fakat toplum onlardan tiksiniyor" diyor.
Sağlık geliştirme örgütü Sulabh'ın kurucusu Pathak, 30 yıldan fazla bir süredir ucuza inşa edilen ve kanalizasyon bağlantısı gerektirmeyen tuvaletler üretiyor. Bugüne dek 1.2 milyon tuvalet inşa etti ve bunları günde 10.5 milyon insan kullanıyor. Pathak, ayrıca çevre dostu tuvalet sistemi de inşa etmeye başladı.

Sistem, sera gazı salınımı yapmadan insan dışkısını biyogaza dönüştürüyor. Bu tuvaletlerden şu ana kadar 175 tane inşa edildi ve 175 bin insan tarafından kullanıldı.