Dünya'nın 'Sakinleri' İzmir'de Buluşuyor



Yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası ağı Cittaslow’un en büyük organizasyonu olan ve yılda bir kez yapılan Genel Kurul toplantısı bu yıl Türkiye’nin Sakin Şehir Başkenti Seferihisar’da gerçekleşecek. 2009 yılında birliğe üye olarak, Türkiye’yi yeni bir yerel kalkınma modeliyle tanıştıran Seferihisar’ın ardından Muğla Akyaka, Sakarya Taraklı, Aydın Yenipazar, Çanakkale Gökçeada, Isparta Yalvaç, Kırklareli Vize, Ordu Perşembe ve son olarak Şanlıurfa’ın Halfeti ilçesi birliğe dahil oldu.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’nin çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını söyleyerek; “ Sakin Şehir Genel Kurulu’nun Seferihisar’da düzenlenmesi Seferihisar’ın ulusal ve uluslararası boyutta adının duyurulması için çok önemli bir olanak sağlayacak. Amerika’dan, Afrika’ya, Asya’dan Avrupa’ya bütün kıtalardan 150’den fazla belediye başkanının katılacağı genel kurul çok renkli bir kültürler buluşması olacak. Genel Kurul programı içerisine İzmir’in EXPO 2020 adaylığı ve İstanbul’un 2020 Yaz Olimpiyatları adaylığını sunumlarını ekledik. İyi bir tanıtım, EXPO ve Olimpiyat adaylıklarıyla ilgili sunum yapma fırsatını da yakalamış olacağız. Türkiye’nin dokuz Sakin Şehri olarak, Seferihisar’da ev sahipliği yapacağız. İzmir’de, Selçuk-Efes’te, İstanbul’da yapacağımız etkinliklerle misafirlere ülkemizin tanıtımını da yapacağız” dedi.

Organizasyonun yılda bir kez her yıl ayrı bir ülkede yapıldığının altını çizen Başkan Soyer, 27 ülkeden 167 şehrin temsilcilerinin Seferihisar’a geleceğini, genel kurulun açılışını da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştireceklerini söyledi.

7-9 Haziran 2013 tarihlerinde gerçekleşecek Genel Kurulun açılışı 7 Haziran Cuma günü Seferihisar’da yapılacak. 8 Haziran Cumartesi günü yapılacak Genel Kurul toplantısında yeniden düzenlenen kriterlerle ilgili tematik toplantılar yapılacak ve Cittaslow ünvanı almak için birliğe başvuran kentlerin değerlendirmeleri yapılacak. 8 Haziran Cumartesi günü İzmir EXPO 2020 adaylığı sunumu, 9 Haziran Pazar günü ise İstanbul’da 2020 Olimpiyatları ev sahipliği sunumları gerçekleştirilecek. Ayrıca misafirler için Seferihisar Doğa Okulu, Çocuk Belediyesi, İzmir, Selçuk-Efes ve İstanbul tarihi yarımada gezileri düzenlenecek.