Dünyanın Şalteri İnecek

Küresel ısınmaya dikkati çekmek amacıyla dünyanın tüm ülkelerinde, bugün 19.55 - 20.00 saatleri arasında 5 dakika süreyle enerji kaynakları kapatılacak. Eylemle dünya siyasetçilerine küresel ısınmaya karşı zaman kaybetmeksizin önlem almaları için "küresel bir mesaj" verilecek.

Eylem planı, e-posta adreslerine gönderilerek duyuruldu. "Tüm dünyada küresel ısınmaya karşı ortak bir eylem'' başlığıyla gönderilen e-postada, eylem planı hakkında şu bilgiler verildi:

"Yerel saatlerin farklılığı gözetilmeksizin bütün dünyada bu akşam 19.55-20.00 saatleri arası tüm enerji kaynakları kesilecek. Evde ya da işteyseniz şalterler inecek, elektrikler kesilecek. Arabalar yol kenarına çekilecek. Yapabilen yapacak... Amaç, bütün dünyada yaşanacak bu 5 dakikalık kesintiyle meydana gelecek enerji tasarrufuyla karar mercilerinin dikkatini çekmek.''

Türkiye 13. sırada
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, BM'nin iklim değişikliğiyle ilgili raporları ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Doğa Derneği ve Devlet Su İşleri verilerinden derlediği bilgilerle, küresel ısınmanın ardından ortaya çıkan iklim değişikliğini rakamlarla ortaya koydu.

Araştırmada, BM Çevre Programı'nın şubat raporunda, dünya ısısının 2100 yılına dek 1.8 ile 4 derece arasında yükseleceğinin kaydedildiği anımsatıldı. Türkiye'nin, 1990-2004 yılları arasında gerçekleşen yüzde 110'luk artışla sera gazları emisyonlarını en hızlı artıran ülke olduğu vurgulanan araştırmada, Türkiye'nin küresel ısınmadan sorumlu ülkeler sıralamasında ise yüzde 1.3'lük pay ile 13. sıraya yükseldiği bildirildi.