Dünyanın Tüm Nükleer Santralları Kapatılsın!



Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP), dünyadaki tüm nükleer santralların kapatılması gerektiğini belirterek yerine yenilenebilir enerjiler olan güneş, rüzgâr, su ve organik atıklardan elde edilebilecek enerjilerin kullanılmasını istedi. TÜRÇEP Koordinatörü Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, yalnızca rüzgâr enerjisiyle Türkiye'nin ihtiyacı olan enerjinin iki mislinin üretilebileceğini söyledi.

MÜ Mühendislik Fakültesi Yeni Teknolojiler Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nden Doç. Dr. Uyar, TÜRÇEP'in 8-9-10 Aralık 2006'da, Türkiye'den 22 temsilcinin katılımıyla, Mersin'de yaptığı toplantının sonuçlarını, TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nda düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Uyar, Türkiye'nin çevre sorunlarının değerlendirildiği toplantıda, 2007'nin "Küresel Isınma ve İklim Değişikliğiyle Mücadele Yılı" ilan edildiğini söyledi.

Türkiye'nin endüstrileşmiş ülkelerin terk ettiği nükleer enerjiye kesinlikle bulaşmaması gerektiğini vurgulayan Uyar, santrallarda kullanılan uranyumun çok sınırlı bir kaynak olduğunu ifade etti. Uyar, insanlığın enerji ihtiyacını, uzun vadede ancak yenilenebilir enerjilerle karşılayabileceğini belirterek, "Nükleer santrallar tüm dünyada kapatılsın. 'Enerjinin Etkin Kullanımı Yasa Tasarısı' Meclis'te görüşülüyor. Bunun bir an önce çıkarılması gerekiyor. 30 yıl geç kaldık" dedi. Uyar, dünyada toplam 440 nükleer santral olduğunu da anımsattı.