Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse



Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) önerisi çerçevesinde 2014 yılı, BM 66. Genel Kurulu tarafından Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı (AÇY) olarak ilan edildi. Bu gelişmenin ardından her yıl 16 Ekim'de çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nün 2014 ana teması 'aile çiftçiliği: dünyayı besle, yeryüzünü önemse' olarak belirlendi. Bu kapsamda gıda güvenliği, beslenme, istihdam, doğal varlıkların korunması ve doğru yönetimi, açlık ve yoksulluğun azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi hedefleniyor.

Aile çiftçiliği kırsal kalkınma ve gıda güvencesi için anahtar

Aile çiftçiliği, tarımsal üretim, balıkçılık, meracılık, ormancılık ve su ürünlerinin üretiminin tüm aşamalarında ailedeki iş gücünü kullanarak gerçekleştiriliyor. Gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin ve yaygın yapılardan birisi olan aile çiftçiliği, gıda güvenliği açısından önemli. Geleneksel olarak üretilen tarımsal ürünler ile gıda ürünlerinin ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlarken, özellikle yerel ölçekli aile işletmeleriyle dengeli bir beslenmeye imkan sağlıyor. Aile çiftçiliği aynı zamanda yerel ekonominin canlanmasını sağladığı gibi, tarımsal üretimin devamlılığı açısından da önemli.

2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı olarak belirlenmesi ile Dünya Gıda Günü’nde de küçük aile işletmeciliğinin küresel ölçekte sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kırsal kalkınmanın etkin bir parçası olmasının önemine dikkat çekiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmesinde sanayi devrimi ile ortaya çıkan ve sadece üretimde verimliliği esas alan yanlış tarım, çevre ve ekonomi politikalarının sürdürülemez düzeye ulaştığını belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; kırsalda ve şehirlerdeki fakirlik, yoksulluk ve açlığın dünyayı tehdit eder hale geldiğine dikkat çekti. Ataç, bu tehditle baş edebilmek ve gıda güvenliğini sağlayabilmek için özellikle küçük tarım işletmeleri olan aile işletmelerine yeniden gözlerin çevrildiğini ifade etti.