Dur Çanakkaleli!



‘Benim Kentim’ (My City) adlı kamusal sanat projesi kapsamında İngiliz sanatçı Mark Wallinger, Çanakkale’ye özel bir enstelasyon hazırlıyor. Turner ödüllü sanatçı, ‘Sinema Amnezi’ adını verdiği çalışmasında, herkesin Truva ve Çanakkale Savaşları’yla andığı bu kentin sakinlerine, üzerinde bulundukları boğazı hatırlatacak.

Önceki gün Çanakkale’de bir toplantıyla işini anlatan sanatçı, kentin tarihi ve mitolojik kimliğine, imparatorlukların çatışma sahası oluşuna, kaybedilen nesillere ve tüm bunların arasında umarsızca akıp giden yaşama işaret eden bir konuşma yaptı. Wallinger, Çanakkale sahilinde, sürekli olarak boğazın 24 saat öncesini gösterecek bir küçük sinema salonu kuracak. İzleyiciler salonun dışında karşılaştıkları görüntünün 24 saat öncesini içeride izleyecek. Wallinger bu işiyle izleyiciyi ‘dün ve bugünü aynı anda seyredemeyeceklerini farketmeye’ davet ediyor.

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Anadolu Kültür işbirliğiyle British Council tarafından yürütülen, ‘Benim Kentim’ projesi, Çanakkale dahil Türkiye’de beş kentte gerçekleştiriliyor.