Düşük Enerjili ve Emisyonlu Binalarla Isı Yalıtımı Sektörü Hızla Büyüyecek



Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, konut sektöründe devam eden projelerin getirdiği hareketlilik, inşaat maliyetlerindeki düşüşler, faizlerin aşağıya çekilmesi ve renovasyon pazarında artarak devam eden ısı yalıtımı kullanımı sayesinde 2009 yılının mevcut ekonomik duruma kıyasla ısı yalıtımı sektörü için başarılı bir yıl olduğunu belirtti.

Artan bilincin de etkisiyle mantolama pazarının son beş yıldır her yıl büyüdüğünü ifade eden Topçu, bu büyümenin beraberinde getirdiği olumsuzluklara da dikkat çekti. Topçu, bu olumsuzlukların başında; diğer sektörlerden hızlı sermaye akışı, 2007 yılından beri zorunlu olan CE belgelendirmesi bulunmayan merdiven altı kalitesiz üretim, beyan değerlerinin tutmaması, KDV’siz satış gibi durumların geldiğini açıkladı. Böylelikle dünya standartlarında yatırım ve üretim yapan sanayicilerin haksız rekabete uğradığını dile getiren Topçu, yalıtımda KDV oranlarının yüzde 1 değerlerine çekilmesinin, enerji verimliliğinin teşvik edilmesi ve haksız rekabetin önlenmesi açısından en önemli beklenti olduğunu vurguladı.

Yalıtım sektöründe 2009 yılında yaşanan gelişmeler sektöre ivme kazandıracağı için 2010 yılının daha iyi geçeceği düşünülüyor. Ancak burada önemli olan yönetmeliklerin yanı sıra denetim ve teşvik mekanizmalarının da işlerliğinin sağlanması. 5 Aralık 2009’da yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince 'Enerji Kimlik Belgesi' ve ısı yalıtımı bir kez daha zorunlu oldu. “Binaların da enerji tüketimine ve karbon emisyonlarına göre, A sınıfı ile G sınıfı arasında sınıflandırılması yeni bir dönemin başlangıcını oluşturuyor.” diyen Topçu, düşük enerjili ve düşük emisyonlu binaların hem satın alınırken hem de kiralanırken tercih edileceğini ve daha yüksek fiyatlara alıcı bulacağını belirtti.

Topçu, Dow Bina Çözümleri olarak 2009 yılında ekonomik krize rağmen, Gebze Dilovası tesislerindeki üretim kapasitelerini yaklaşık iki katına çıkardıklarını açıkladı. Topçu bu yeni yatırımla, STYROFOAM™ markası ile piyasaya sunulan mavi renkli, sert köpük XPS ısı yalıtım levhalarını da Mayıs ayından bu yana Uluslararası CE Belgeli olarak ürettiklerini söyledi. Isı yalıtımında kaliteli ürün seçiminin önemine dikkat çeken Topçu, üzerinde CE İşareti bulunan ürünlerin, çevre ve insan sağlığı için uygun olduğunu söyledi. Topçu ayrıca, STYROFOAM™ markalı XPS ürünlerinin en düşük ısı iletkenlik değeri, en iyi boyutsal stabilite ve uluslararası sertifikalı en iyi yangın dayanımına sahip ürünler olarak ısı yalıtımı ürünleri arasında en üst kalite seviyesinde yer aldığını ifade etti.