Düşük Faiz Konuta Yarayacak



İsmet Erdem, konut sektörüne ilişkin yaptığı açıklamada, bugün yüzde 0,70 - 0,80 bandında seyreden konut kredisi faiz oranlarının 2013'ün ikinci çeyreğinde aşağı yönlü trendini koruyacağını tahmin ettiklerini ifade ederek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "düşük faiz ortamına alışmamız gerekecek" sözüne ilişkin Erdem, "Konut sektörünün düşük faiz ortamından olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Konut talebinin artacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

İsmet Erdem, geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren Merkez Bankası'nın destekleyici para politikası uygulaması ve arkasından Türkiye'nin not artışı ile faizlerin gerilemesi sonrası konut kredilerine olan talebin arttığını anımsatarak, Kasım ayında konut kredisi faizlerinin düşmesiyle de talep artışında bir hızlanma görüldüğünü ve düşük faiz ortamının devam etmesiyle de konut kredilerine olan talepteki artışın süreceğini öngördüklerini söyledi.

"Konut alımı, fonlar gibi alternatif yatırım aracı olacak"

Cumhuriyet'te yayımlanan habere göre, faiz oranlarındaki düşüş paralelinde özellikle ikinci el konut talebinin arttığını gözlemlediklerini anlatan Erdem, inşaat sektörünün yeni proje lansmanları ile projeden konut kredisi satışlarının da hareketlendiğini, bunlara ek olarak, yabancıya konut satışı ve kentsel dönüşüm projelerinin de hem arz hem de talep yönlü olarak sektörün büyümesinde etkili olduğunu aktardı.

Erdem, faizlerin düşmesi ile müşterilerin kredi kullanım maliyetlerinin azalacağını, ödenecek taksit tutarlarının düşeceğini belirterek, "Konut fiyatlarının göreceli olarak az yükseldiği bu dönemin konut talebi yaratacağını da düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde mevduat ve yatırım fonları gibi konut alımı da tüketiciler için alternatif bir yatırım aracı olacak" diye konuştu.

"Düşük faiz ortamında talebin artmasını bekliyoruz"

Konut kredilerine olan talebin önlem alınacak düzeyde olup olmadığına ilişkin soruya Erdem, konut kredileri pazarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranına bakıldığında talebin oldukça sınırlı olduğunu ve yüzde 4 seviyelerinden yüzde 5 seviyelerine yükseldiğini belirterek, "Düşük faiz ortamında talebin artmasını bekliyoruz" dedi.