Duyar Vana, İç Pazarda Liderliği Hedefliyor



İhracatını 2010 yılına göre 1.5 kat artırarak 60 ülkeye ürün gönderen Duyar Vana, iç piyasada lider olma hedefinde. İç piyasadaki paylarının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde olduğunu kaydeden Duyar Vana Pazarlama ve Satış Direktörü Bülent A. Eryol, “Geçen yıl üretimimizi bir önceki yıla göre yüzde 25 artırdık. Şu anda iç pazarda yüzde 30 oranında söz sahibiyiz. 2011 hedefimiz belge onaylı yangın vanaları ve statik balans vanalarında yerli üretim ile pazar lideri, yakın bölgemizin en büyük vana üretici firması olmak” dedi. Geçen yıl ihracatlarını da 1.5 katına çıkardıkları bilgisini veren Eryol, yıllık cirolarının yaklaşık dörtte birini ihracattan karşıladıklarını ifade etti. Eryol, “Önümüzdeki yıllarda, üretimimizin yaklaşık yüzde 50’sini ihraç etmek istiyoruz. Toplam büyüme hedefimiz ise yüzde 20 civarında. Bunun için gerekli bağlantılarımız ve yatırımlarımız yapılıyor. Hatta yurtdışında belli bölgelerde lokal olarak bile konumlanmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İhracatın Duyar Vana için çok büyük stratejik bir önemi olduğunu vurgulayan Eryol, büyüme alanında yurtiçinde sağladıkları başarıyı yurtdışına da taşımak istediklerini belirterek, “Çünkü yurtdışı pazarında çok büyük bir potansiyelin olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Çinli üreticilerde yaşanan kalite fiyat dengesi üzerinden atılan geri adımlarla birlikte, Avrupa’daki piyasaya oldukça rekabetçi fiyatlarla çıkabildiğimizi düşünüyor ve bunu bir şans olarak değerlendirmek istiyoruz. Örneğin, Orta Avrupa ve Afrika ülkeleri gibi gelişmekte olan bölgelerde yerli firmaların çok ciddi inşaat yatırımları var ve bu şirketler de genelde Türk ürünlerini tercih ediyorlar. Bu anlamda buralarda bulunmamızın hem ticari anlamda hem de iş ortaklığı anlamında çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve buraya da yatırımlar yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de şimdiye kadar üretilemeyen statik balans vanası, FM belgeli OS&Y elastomer sitli sürgülü vana ve özellikle yivli bağlantılı vana üretimleri ile ürün gamlarını genişlettiklerini dile getiren Eryol, diğer taraftan da pazarlama ekip ve faaliyetlerini sürekli artırdıklarını kaydetti. Akif Eryol, “Türkiye’deki ilk FM onaylı vanayı biz ürettiğimiz için, bu ürünün bizim için önemi büyük. Lansmanını Sodex Fuarı’nda yaptığımız, tamamen kendi üretimimiz olan vanayı, flanş bağlantılı olarak satmayı düşünüyoruz” dedi.

Yangın sistemleri gelecek vaat ediyor

Yeni dönemde enerji ve yangın sistemleri konusunda bir atılım olacağını düşündüğü görüşünü aktaran Eryol, bu kapsamda önemli olacak ürün türlerini yangın sistemlerinde kullanılan vanalar ve termostatik radyatör vanaları olarak sıraladı. Duyar Vana olarak bu alanda yer almayı çok önemsediklerini ifade eden Eryol, “Bizim için bu onay süreci çok parlak bir deneyim oldu. Çünkü, Türkiye’de şu ana kadar hep bunun imkansız olduğu gözüyle bakılmış ve hatta denemekten bile kaçınılmıştır. Biz bu belgeyi 7-8 aylık bir süreç sonunda alınca, bu bizim için gerçekten ödül gibi oldu ve bundan sonraki çalışmalarımız için de bize ciddi bir destek niteliği taşıyor. İlerleyen zamanda diğer ürünlerimizi de onaylatmayı düşünüyoruz, bu alanda çalışmalarımız devam ediyor. İlerleyen dönemde yerli üretim belgeli yangın sistemlerine yönelik ürünlerimizin ciromuzun yüzde 20’sini oluşturmasını hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Duyar Vana olarak, her zaman geleceğe yönelik yatırım yaptıklarını söyleyen Bülent Eryol, üretim kapasitelerimi geliştirme amacıyla CNC kontrollü tezgah ve dökümhanelerinde büyük anma çaplarını kalıplamak için yeni bir tesis daha kurduklarını aktardı. Eryol, “2008 yılında dökümhanemizde de otomatik kalıp otomasyonuna geçmiştik. Artık istediğimiz bir vanayı bir gün içerisinde kalıplayabiliyoruz. Daha önce manuel olarak yapılan tüm işlemler 2010 yılı itibariyle Duyar için geride kadı. Kurulan sistemle kalıplama hattında artık elle gerçekleştirilen hiçbir işlem yok” diye konuştu.

Duyar Vana’nın küçük bir vana atölyesi olarak 1965 yılında İstanbul’da kurulduğunu anlatan Eryol, şunları söyledi: “Başlangıçta sadece metal işleme yapan bir atölye idi. Türkiye’de gelişen konut, sanayi ve gemi sektörü ile birlikte büyüdü, güçlendi. Devamlı yenilenen teknolojisi, tecrübeli ve dinamik kadrosu ile Duyar, bugün sektörünün lideri durumunda. Duyar Genel Yönetim Merkezi ve Entegre Üretim Tesisleri İstanbul Gaziosmanpaşa'da yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu. Ayrıca İstanbul Gürpınar’da 30 bin metrekare alanda yer alan dökümhanemizde de 2008 yılında üretime başladık. Bu tesislerde toplam 270 civarında personel çalışıyor. Geçen yıl 4 bin ton döküm üretimi yaptık.”