Düziçi’ndeki Toplu Konutlar İlgi Görmedi

Osmaniye’nin Düziçi ilçesine Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan 192 toplu konutun satış şartları ve fiyatlarının açıklanmasının ardından Ziraat Bankası Düziçi şubesinde başlayan müracaatlar beklenen seviyeye ulaşmadı. TOKİ’nin yaptırdığı evlere Perşembe günü itibariyle 12 kişinin müracaat ettiği öğrenildi, müracaatlar 27 Mayıs itibariyle sona erdi.

Ziraat Bankası Düziçi Şubesi Müdürü İsmail Yiğit, “Toplu konutlardan ev almak isteyen vatandaşlar Satın Alma Talep ve Yüklenim Belgesini imzalayarak ve başvuru formunu doldurarak bankamıza 2 bin YTL getirerek başvuruda bulundular. Toplu konutların satışında üç seçenek sunuldu. Ev almak isteyen herkese TOKİ tarafından belirlenen yüzde 10 peşinat bedeliyle 96 ay taksit, yüzde 15 peşinat bedeliyle 108 ay taksit, yüzde 25 peşinat bedeliyle 120 ay taksit seçenekleri öne sürüldü. Konutların satışında ise yüzde 1 KDV uygulandı. Konut ücretleri bloğun bulunduğu yer, kat ve cephesine göre değişiyor.” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında Düziçi’nde satışa sunulan konut sayısından daha fazla başvuru olduğu takdirde, başvuruların tamamlanmasından sonra, başvuruda bulunanların konut alma hakkı ve seçme önceliği araştırılarak, 2 Haziran’da noter huzurunda Konut Alma Hakkı ve Seçme Önceliği Kurası çekilecekti. Şimdi ise konut sayısından daha az başvuru olduğu için başvuruda bulunanların konut alma ve seçme önceliğini belirlemede başvuru sırası esas alınacak ve konut seçimleri İdarenin belirleyerek kullanıma açacağı bloklar arasından yapılacak. Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine Türkiye sınırları dâhilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, daha önce Toplu Konut İdaresinden bir konut satın almaması ve daha önce Toplu Konut İdaresinden bir kredi kullanmamış olmaları gerekiyordu. Bu yüzden daha önce Türkiye’nin birçok yerinde yapımı tamamlanan yada devam eden konutlardan ev alan kişiler Düziçi’nde ki konutlardan ev almak için müracaat edemediler.

Konut taksitlerinin her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranına göre artırılması ve bu zam miktarının tam olarak anlaşılamaması konutlara talebin olmamasına sebebiyet veren durumların başında yer alıyor. Ayrıca konut fiyatlarının en düşük 46 bin YTL, en yüksek konut fiyatının ise 62 bin YTL olarak satışa sunulması ve taksitlerin 300-350 YTL’yi bulması evleri olmayan ve almakta güçlük çeken vatandaşları zor durumda bıraktı.

Konut satın almak için müracaat edenler, proje üzerinden konut seçimi için kura gerçekleşmiş ise Konut Alma Hakkı ve Seçme Önceliği Kurası ile belirlenen sıralamaya göre, kura gerçekleşmemiş ise başvuru sırasına göre 13 - 29 Haziran 2005 tarihleri arasında yapacaklar. Konutların teslim süresi, sözleşme tarihinden itibaren 12 ayda konutların anahtar teslimi, idarece belirlenecek program dâhilinde gerçekleştirilecek. İleriki tarihlerde geriye kalan konutların satışı için maddelerden “Evi olmayan vatandaşları konut satılması” koşulu kaldırılarak, evi olan herkese konutlardan satılacak.

Düziçi toplu konutları yapımını üstlenen Malatya Güç-Ar A.Ş bünyesinde çalışan saha mühendisi Murat Özen, konutların yüzde 35’ini tamamladıklarını söyleyerek 3 oda 1 salon şeklinde tasarladıkları evlerin 120 metre kareden oluştuğunu, evlerin Türkiye standartlarının üzerinde özelliklere sahip olduğunu kaydetti.

Özen, “Bu konutların bize toplam maliyeti 7 milyon 635 bin YTL olarak belirlendi. Binalarda su ve ısı yalıtımı sağlandığı için son derece kaliteli teknik özelliklere sahip. Bölge 1. dereceden deprem bölgesi olduğu için gereken zemin etütleri yapıldı. 63 dönüm üzerine inşa ettiğimiz bu konutları belirlediğimiz süreden daha kısa bir zaman diliminde tamamlayıp TOKİ’ye teslim etmeyi planlıyoruz. Konutların dışında ek olarak cami, şadırvan, kafeterya ve bir çarşı yaptıktan sonra işimiz burada bitecek.” şeklinde konuştu.