DYO AR-GE Merkezi İlk 10’da

Serdar Oran

3. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın açıkladığı sonuçlara göre DYO, sadece boya sektörünün değil, kimyanın da 'en başarılı Ar-Ge merkezi' seçildi. 1967 yılında Ar-Ge departmanını kuran DYO, 2009 yılına gelindiğinde Türkiye’nin bugün sayıları 164’e ulaşan ilk Ar-Ge merkezlerinden biri olmayı başardı.

İnşaat boyaları ve ısı yalıtım sistemleri, mobilya, toz boya, bobin boyaları, otomotiv, deniz boyaları, antikorozif boyalar gibi sanayi grubu boyalarını içeren geniş bir ürün skalası bulunan DYO; inşaat boyaları kategorisinde PTFE, nanoteknoloji ve hybrid teknolojilerine sahip ürünleri, sanayi boyaları kategorisinde nanoteknolojik ve beyaz eşya plastikleri için su bazlı ürünleri, mobilya boyaları kategorisinde ise nanoteknolojik UV kürlenmeli çizilmez ürünleri pazara ilk sunan boya markası. DYO Ar-Ge uzmanları, son yıllarda çevreye dost ürün ve teknolojiler üzerine yoğun bir çalışma yürütüyor. Su bazlı ürünlerin inşaat boyalarının yanısıra otomotiv, mobilya ve diğer sanayi iş kollarında da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Beyaz eşya sektörüne yönelik geliştirilen su bazlı sonkat boya tasarımı, Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip.

DYO’nun Çiğli fabrikasında bulunan Ar-Ge merkezinde 72 uzman ve mühendis görev yapıyor. Dilovası’nda çalışmalarını sürdüren Ar-Ge ekibi ile birlikte bu sayı 110’a ulaşıyor. Üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştirmeye yönelik ortak projeler de gerçekleştiren DYO Ar-Ge Merkezi, uluslararası araştırma kuruluşlarıyla da yakın işbirliği içinde. Son dönemde özellikle nanoteknoloji konusundaki çalışmaları ve uluslararası düzeyde geçerli patentleri ile sektöründe özel bir konumda yer alıyor.

"Her yıl ciromuzun yüzde 2,2’sini Ar-Ge yatırımlarına harcıyoruz"

"İnovasyon sadece bizim değil, tüm dünyanın gündeminde" diyen DYO Boya Fabrikaları Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran, Ar-Ge'nin önemi için şunları söyledi:  

"Ürün, kalite, fiyat üçgeninde farkların ortadan kalktığı bir ortamda, ancak katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştirerek sürdürülebilir büyüme sağlayabiliriz. Bu da ancak Ar-Ge ile mümkün. Yenilikçi teknolojiler denildiğinde DYO’nun akla gelmesi ise tesadüf değil. Sadece kimya ve boya sektörlerinin değil, Türkiye’nin de en büyük Ar-Ge Merkezlerinden biriyiz. Her yıl ciromuzun yüzde 2,2’sini Ar-Ge yatırımlarına harcıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde yıllık ortalama 30 yeni ürünü pazara sunarken, satışlarımızın yüzde 15’i de yeni ürünlerden geliyor. Özellikle Türkiye’nin en büyük şirketlerine hizmet verdiğimiz sanayi boyaları grubunda inovatif çözümler sunabiliyor olmak, müşterilerimizin hedeflerini de destekliyor. Böylece daha rekabetçi olmalarını sağlarken, ithal girdilerinin azalmasına da katkıda bulunuyoruz".