DYO, Rusya'da Üretime Başladı



DYO, Rusya'daki yabancı boya piyasasındaki yüzde 12 olan pazar payını Krasnadar kentinde açtığı üretim tesisiyle yüzde 25'e yükseltmeyi hedefliyor. Rusya piyasasında 12 yıldan beri güçlü bir bayi ağına sahip olan DYO'nun Türkiye'nin Krasnadar kentindeki fahri büyükelçisi gibi çalışan Genel Müdürü Murat Esmer, üretime başlamalarıyla birlikte Rusya piyasındaki hedeflerine çok kısa sürede ulaşacaklarına inandığını söyledi. Esmer,"Bu bölgede güçlü bayi ağımız var. Tanınırlığımız var. Bölgesel idare ile çok iyi ilişkilerimiz mevcut. O yüzden biz bu bölgede üretim kararı aldık. En kuvvetli olduğumuz bölge burası" dedi.

Satışlar artacak

Krasnadar'daki tesislerinde şu andaki üretim kapasitelerinin ayda 3 bin ton civarında olduğunu ifade eden Esmer, "St. Petersburg, Novosibirsk bir de Kazan da bölge müdürlükleri oluşturacağız. O bölgelerde de satışlarımızı artıracağız. Bu bölgedeki otel altyapısı ve 2014 Soçi Kış Oyunları Olimpiyatları bizi bu bölgeye itti" diye konuştu.

Rusya'daki üretim tesisi için gerekli olan bazı ürünleri Türkiye'den ithal ettiklerini söyleyen Esmer, "12 Mart'tan sonra ürün gamımızı 20'nin üstüne çıkarmayı planlıyoruz. Bu şekilde Rusya pazarında belli bir oran elde edeceğimiz kanaatindeyiz. Türkiye'den gelecek yatırımcıların hızlı hareket etmesi gerekiyor. Buraya batılı yatırımcılar akın etmekte. Türkiye'deki yatırımcılar acele etmezse bir 10 yıl buraya girmeleri son derece zor olur" dedi.

Reklama yatırım

Şirket olarak bir çok firmanın aksine Rusya'da reklam için de 12 yıldan beri ciddi bir pay ayırdıklarını söyleyen Esmer, "Bu bölgede tanınırlığımız var. Biz reklama yatırım yapıyoruz. Reklam olmadan satış olmuyor. Dolayısıyla bu satış ve reklam birbirini tamamlayan iki unsur" diye konuştu. DYO'nun yurtdışında Rusya'nın yanı sıra Romanya ve Mısır'da üretimi olduğunu söyleyen Esmer, Rusya'da 12 yıllık deneyimleri sonucunda gelinebilecek en üst noktada olduklarını kaydetti. Rusya'daki pazar paylarını üretimle birlikte çok önemli oranda artıracaklarına inandığını kaydeden Esmer, "Biz burada 12 yılda gelebileceğimiz noktanın en üst seviyesindeyiz. Şu anda 20 milyon dolar gibi bir satış rakamına ulaştık, hedefimiz önümüzdeki 2-3 yıl içinde 50-60 milyon dolarlık rakamlara ulaşmak. Bu çok uzak değil" dedi.

Türk firmalara davet

Krasnadar Belediyesi Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Boris Staroselskiy, Krasnadar'daki binaların dış yüzeyinin 10 yıl önce gri ve son derece itici olduğunu belirterek, "Ancak, sevgili Esmer ve DYO sayesinde binalarımızın dış yüzeyi farklı renklere sahip olarak canlı bir hale geldi. Kentimizin çok büyük bir kısmını DYO boyadı" dedi. Krasnadar'da bugün 120'den fazla yabancı sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini söyleyen Staroselskiy, "Yatırım projelerinde ilk önce komşumuz Türkiye, ardından Almanya ve ABD yer almakta. Yabancı yatırımcılar arasında ticaret haricinde üretim yapan şirketler de çok. Türk yatırımcıları da bölgemize bekliyoruz" diye seslendi.