EAA-Emre Arolat Architects “Emerging Architecture” Ödülünü Kazandı



Londra'daki bir resepsiyonla “AR Awards for Emerging Architecture” mimarlık ödülünün sonuçları açıklandı; EAA-Emre Arolat Architects, 10 ödülden birisini kazanan Türkiye'deki ilk mimarlık bürosu oldu.

Emerging Architecture ödülleri, mimarlığın sadece biçimle ilgilenen buyurgan bir sanat olarak ele alındığı özel örnekler yerine, toplumsal yaşama katkı sağlayan, çevresel ve sosyal sorumluluk bilinci ile tasarlanmış yapılara veriliyor. Emre Arolat ve Gonca Çırakoğlu tarafından kurulan EAA-Emre Arolat Architects, bu yıl kullanıma açılan Dalaman Havalimanı Terminali yapısında göstermiş olduğu çevreye duyarlı yaklaşım ve getirdiği klişelerden uzak çözümlerle bu ödüle layık bulundu.

Her yıl tüm dünyadan aday olan 45 yaş altı mimarlara, bitirmiş oldukları yapılarla ilgili olarak verilen bu ödüller için bu yıl 53 farklı ülkeden toplam 462 katılım gerçekleşti.

İlki 1999 yılında düzenlenen ve bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen etkinlik, dünyadaki en önemli mimarlık ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor.

1999 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından açılan yarışmada, Emre Arolat ve Bünyamin Derman tarafından hazırlanan proje 1. ödülü almış, 2004 yılında sonuçlanan Yap-İşlet-Devret yöntemi ile açılan yapım ihalesini ise ATM konsorsiyumu kazanmıştı. Uygulama ve Detay Projeleri EAA-Emre Arolat Architects tarafından, mesleki kontrollük hizmeti ise Emre Arolat ve Gonca Çırakoğlu tarafından yürütülen inşaat, belirlenenden 8 ay önce bitirilerek 1 Temmuz 2006’da kullanıma açıldı. Yıllık 5 milyon yolcu kapasitesi ve 95.000 metrekare kapalı alanı ile Türkiye’nin en kapsamlı havalimanı yapılarından olan Dalaman Uluslararası Terminali, ödülün düzenleyicisi olan The Architectural Review Dergisi'nin aralık ayı sayısında yayınlanıyor.

Ödül alan diğer yapıların da görülebileceği sergi ise RIBA’nın Londra’daki binasında, Şubat 2007 sonuna dek izlenebilecek.