EAA'nın 'Genç Başarı'sının Ardında Yine Gençler Var



EAA-Emre Arolat Architects ortaklarından Gonca Paşolar ve Kerem Piker, Avrupa’nın 40 yaş altındaki en iyi mimarlarına verilen '2010 Europe 40 Under 40' (Avrupa'nın 40 Yaş Altı En İyi 40 Mimarı) ödüllerinin sahibi oldu. Bu sene 17 farklı Avrupa ülkesinden 40 gelecek vaadeden genç mimara verilen ödülü Türkiye’den almaya hak kazanan iki isim de EAA'dan... EAA’nın uluslararası ödüllerine eklenen bu son halkalar, ofisin başarılarının farklı kuşaklardaki devamlılığını göstermesi nedeniyle ekip adına özel bir anlam taşıyor.

Paşolar, aynı ödülü alabilecek daha çok sayıda takım arkadaşları olduğuna dikkat çekerken; Piker, kısa zamanda bu denli büyük ölçekli ve çok sayıda proje üretmenin ardındaki başarının tempoya uyum gösteren genç ekip olduğunun altını çizdi.

Konuya ilişkin olarak bugün (15 Temmuz) Ortaköy Radisson Blu Bosphorus Hotel'de düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmacıları Arkitera Mimarlık Merkezi kurucu ortağı Ömer Kanıpak ile EAA-Emre Arolat Architects kurucu ortağı Emre Arolat idi.

Yurt dışında genç mimarlara yönelik birçok ödül dağıtıldığını dile getiren Ömer Kanıpak, yaşın başarıyı değerlendirmede temel kriter olmadığını, bunun sadece ölçülebilir bir kıstas olduğunu vurguladı ve genç mimarlara verilen ödüllerin onları teşvik etmedeki önemine değindi.



Mimarlığın ve mimarların ülkemizde daha yeni yeni konuşulmaya başlandığına dikkat çeken Emre Arolat, yeni yönelimlerle birlikte mimarların adının daha sık anılır olduğuna değindi. Günümüzde yaşanan ödül enflasyonundan dolayı dağıtılan ödüllerin çoğunun problemli olduğunu düşündüğünü ifade eden Arolat; '2010 Europe 40 Under 40' ödülünün ticari yanı olmaması nedeniyle ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Ortakları Gonca Paşolar ve Kerem Piker'in bu başarısının kendisini, aldığı ödüllerden daha da çok etkilediğini sözlerine ekledi.

Bugün başkalarının 'karnını ağrıtacak' birikime ulaştı

Arolat'ın ardından söz alan Gonca Paşolar ise, 2002 yılından bu yana bünyesinde çalıştığı ve bugün ortakları arasında yer aldığı EAA'yı, profesyonel yaşantısındaki ilk ciddi ofis deneyimi olarak nitelendirdi. EAA'daki daha ilk projesinde kendisine önemli bir sorumluluğun verildiğini aktaran Paşolar, o dönemde 'karnına ağrılar girerek' üstlendiği bu sorumluluğun, bugün 'kendisinin başkalarının karnını ağrıtacak' hale gelmesini sağladığını belirtti. EAA'da geçen 8 yılının büyük bir dönüşüm, öğrenme ve 'bir yerden bir yere gelme' süreci olduğunu söyleyen Gonca Paşolar, ulaştığı konumdan ve almış olduğu uluslararası ödülden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. EAA'nın çok kalabalık ve genç bir ekiple yoluna devam ettiğini belirten Paşolar, diğer genç arkadaşlarının da önünün açık olduğunu ve aynı ödülü alabilecek daha çok sayıda takım arkadaşları olduğuna dikkat çekerek konuşmasını sonlandırdı.



Genç ekiple altından kalkılabilen 'deli işi'

Toplantıda son söz alan, ödülün daha genç ismi Kerem Piker oldu. Piker, 15 kişilik çekirdek bir kadroyla kurulan EAA'nın, Avrupa'da çok daha büyük ofislerce üstlenebilecek ölçekteki projelerin altından kalkmayı başaran bir ofis olduğunun altını çizdi. Bunda toplumun da etkisinin büyük olduğunu belirten Piker, Türkiye'de, gereken sürenin 1/3'ü kadar bir sürede projenin, 1/3'ü kadar bir sürede ise inşaatın tamamlanmasının istendiğini örnek göstererek, bunun esnek olmayı zorunlu kılan bir durum olduğuna dikkat çekti. Böyle bir süreçte proje üretmenin aslında biraz 'deli işi' olduğunu ifade eden Piker, bunun ancak genç bir ekiple başarılabileceğini savundu. Çalışan sayısı 15 kişiyken de hiç tereddüt etmeden, hep kendilerine güvenerek proje ürettiklerini dile getiren Kerem Piker, bunun için çok fazla çalışmaları gerektiğini de itiraf etti. EAA'ya, Hollanda'da aldığı yüksek lisans eğitimin ardından, 25 yaşında iken katıldığı bilgisini veren Piker, bu süre zarfında ekibin 100 kişiye ulaştığını söyledi. Bu sözlerinin ardından ekibi de başarılarına ortak eden Kerem Piker, aldıkları ödülün bireysel bir başarı değil, tüm ekibin ortak başarısı olduğunu belirtti ve bu yolu kendilerine açan Emre Arolat ile takım arkadaşlarına teşekkürlerini sundu.

'Europe 40 Under 40' ödülü kimlere veriliyor

'Europe 40 Under 40' ödülleri, Avrupa Mimarlık, Sanat, Tasarım ve Kentsel Araştırmalar Merkezi (The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies) ile Chicago Athenaeum Mimarlık ve Tasarım Müzesi (The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design) tarafından, dünya mimarisinin geleceğine ışık tutacak yeni jenerasyonu teşvik etmek amacıyla, her yıl Avrupa ülkelerdeki en başarılı genç mimarlara veriliyor.

Jüri üyeleri, yarışmaya katılan mimarların farklı kategorilerdeki projelerini, çağdaş mimariye gösterdikleri yenilikçi yaklaşımlar, son inşaat teknolojilerin kullanımı, farklı materyallerin araştırılması, enerji tasarrufu ve çevre duyarlılığı, inşa edilecek bölgeyle uyumluluk gibi kriterlere göre değerlendiriyor.

Ödüllü mimarların projeleri dünyayı dolaşacak

Dereceye giren 17 ülkeden 40 mimarın projeleri ilk olarak Ekim ayında Madrid, İspanya’da yapılacak olan 'Kent ve Dünya' (The City and the World) sempozyumu sırasında sergilenecek. Yıl boyunca Avrupa'nın farklı şehirlerinde dolaşacak olan gezici serginin son durağı ise ABD’deki dünyaca ünlü Chicago Athenaeum Mimarlık ve Tasarım Müzesi olacak.

Paşolar ve Piker'i ödüle götüren projeler

Gonca Paşolar ve Kerem Piker, daha çok sorumluluk üstlendikleri projeler ile ödül programına adaylıklarını sundular. Paşolar'ın adaylık dosyasında Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Terminali (2006), Siemens Park (2007) ve Folkart Mavişehir Bloğu (2007) projelerine yer verilirken; Piker'in dosyası için Tekfen Kağıthane Ofisleri (2007), Maslak No.1 Ofis Kulesi (2008) ve Bodrum Büyük Kulüp (2009) projeleri seçildi.