Eco-siklet 2010: "Deniz Aracı Tasarlayın, Deniz Tatili Kazanın!"

Turgutreis Belediyesi tarafından ve TÜBİTAK’ın desteği ile gerçekleştirilecek olan “Eco-siklet 2010: Turgutreis Çevresel Deniz Aracı Tasarımı Yarışması”, üniversite gençliğine yaratıcılığını göstermesi için bir fırsat sunuyor ve genç sanatçıları, tasarımcıları ve mühendisleri destek olmaya çağırıyor.



“Eco-siklet 2010 Yarışması”na katılmak için iki kişilik ekipler oluşturan öğrencilerin “insan gücü ile çalışan deniz aracı” tasarlamaları bekleniyor. Ayak gücü ile çalışan deniz bisikleti ya da kol gücü ile çalışan kano tipi tasarımların “enerji kaynağı” sürücülerin kendi gücü olacak.

Eco-siklet Yarışması’nın üç değerlendirme kriterinden en önemlisi “çevresellik” olarak gösteriliyor. Yarışmanın diğer kriterleri ise estetik ve işlevsellik olarak sıralandırılıyor. Eco-siklet Yarışması Koordinatörü Deborah Semel Demirtaş , şunları söylüyor:

“İşlevsellik, sadece hız demek değil. Tasarlanacak aracın, bir deniz parkurundan geçmesi gerekecek. O yüzden doğal olarak, sürücü kontrolü ve aracın pratik olması önemli. Ayrıca tasarlanacak ‘eco-siklet’ görünüşü açısından turistler için çekici olmalı. Bir tatil için hızın değil, eğlencenin daha önemli olduğu da tasarımlarda unutulmamalı. Çevresellikten bahsederken amacımız, çevre kirliliğinin turizme olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve bu yarışmada orijinal tasarım örnekleri ile çevreye duyarlı projelerin her kesimde yaygınlaşmasına ve gelişimine katkı sağlamak.”



Jürinin seçtiği altı finalist takımın 2010 Haziran ayında düzenlenen “Amiral Turgutreis Anma Festivali” kapsamında araçlarını denizde yarıştıracakları organizasyon sonucunda finalist takımlara 1000 TL ödül verilecek. Katılımcılara aynı zamanda “Amiral Turgutreis Anma Festivali’ süresince üç günlük ev sahipliği yapılacak.

Yarışma kapsamında iki öğrenci, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde yaz stajerliği hakkı kazanacak. Yarışma birincisi takım ise büyük ödül olarak bir haftalık “mavi tur”un sahibi olacak.



Eco-siklet 2010 Yarışması, öncelikle gençlerimize Bodrum Yarımadası’nda ‘sürdürülebilir turizm’ i ve turizm sektöründe “çevre dostu” olmanın önemini hatırlatacak; Turgutreis Belediyesi’nin geleneksel “Amiral Turgutreis Anma Festivali”ni ve tatil cenneti Turgutreis beldesini üniversite öğrencilerine tanıtacak.

Yarışmanın jürisinde, tasarım, ürün geliştirme ve kalite geliştirme alanlarında uzman olan makine mühendisi Ali Dolu, modern Türk resminin dünyaca ünlü isimlerinden Burhan Doğançay, TÜBİTAK Marmara Araştırma Çevre Enstitüsü’nden Çolpan Polat Beken ve doğa korumacı Zeynep Bilgi Buluş görev alacak. Türkiye’deki üniversitelerde kayıtlı olan bütün öğrencilere açık olarak düzenlenen yarışmanın son başvuru tarihi ise, “Dünya Günü” olarak da bilinen 22 Nisan 2010.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.