Ecosistema Urbano’dan Sürdürülebilir Projeler: Ecopolis Plaza ve Philadelphia’da Kentsel Ekolojik Düzenleme

Ecopolis Plaza

'Plaza Ecopolis' projesi, sürdürülebilirlik kavramını günlük yaşam ile birleştirmeyi amaçlıyor. Projenin asıl odak noktası ise tasarım yolu ile enerji tüketimini düşürmeyi amaçlayan bir kentsel sürdürülebilirlik vizyonuna ek olarak insanları tüketim alışkanlıkları konusunda bilinçlendirmek. Proje, Madrid’in kent çeperinde, sanayi ve yoğun ulaşım hatlarıyla çevrelenmiş niteliksiz bir alanı, sosyal etkileşime de olanak verecek, çocuk bakımı hizmeti veren bir kamusal mekâna dönüştürmeyi amaçlıyor.

Ecosistema Urbano, 'Plaza Ecopolis' projesinin geleceğin sorumlu bireyleri olacak çocukların sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirilmesinde önem bir rol üstlenebileceğine inanıyor.

Yapının toprağa gömülü olan büyük bölümü (böylece yapının yüzde 50’si toprağın durağan sıcaklığından yararlanıyor) ve güneye dönük geniş cam cephe yapının çevresi ile ilişkisini belirleyen temel tasarım kararları. Biyoklimatik bir kumaş katman ise hafif bir çelik strüktür üzerinde yapının beton çekirdeğini çevreliyor. İç ve dış mekân arasında bir arayüz oluşturan bu kumaş, (güneş sensörlerine bağlı ve kısmen kaldırılabilen) özel ve kamusal alan arasındaki sınırı belirsizleştirirken iç konforu dış mekâna taşıyor. Ecopolis Plaza, İspanyol yasal düzenlemelerine göre en yüksek (A) eko etikete sahip.

Ecopolis Plaza’nın tasarımında ayrıca doğal kaynakların kullanımında bilinçlendirici bir yaklaşım izlenmiş. Kanalizasyon sistemi, bütün suyun makrofit bitkiler tarafından arıtıldığı dışarıdaki bir gölete bağlanıyor. Arıtılmış suyun tümü, yer altındaki çakıl bir tankın içinde depolanıyor ve plazadaki bitkilerin sulanmasında kullanılıyor. Böylece yapay peyzaj, doğal bir dere yatağını taklit ediyor.

Philadelphia’da Kentsel Ekolojik Düzenleme

Philadelphia’da planlanan 'kentsel ekolojik düzenleme' tarihi niteliğe sahip. Proje, terk edilmiş binaları da içeren, çöküntü eğilimi taşıyan bir kentsel çevrede, özgün bir kentsel dönüşüm yaklaşımı sunuyor. Ecosistema Urbano’nun yaklaşımı, geleceğin Philadelphiasını yine kentin sakinlerinin inşa edeceği düşüncesiyle birlikte, kent dokusunun kendi kendini iyileştirmesi için bir başlangıç noktası sunmak üzere belirli stratejik mekanizmalar oluşturmaya dayanıyor.

Projenin temelini oluşturan ana stratejileri 'Ekolojik Koridorlar', ' Yeni Ekolojik Devingenlik' ve 'Kentsel Katalizör' olmak üzere 3 başlık altında toplamak mümkün. Ekolojik Koridorlar kapsamında kentsel açık alanların oranının yüksek olduğu yerleri, yeşil alanlarla da yeni ilişkiler oluşturarak kent merkezine bağlama ve bu alanların potansiyellerini kullanma amacı güdülüyor.

Yeni Ekolojik Devingenlik kapsamında yeni Philadelphia kent peyzajının, ekolojik koridorlar boyunca kurulacak yeni nesil ekolojik taşıtlar ile (yenilenmiş bisiklet-taksiler, bisikletler...) tanımlanması planlanıyor. Bunların 'Kentsel Katalizör'ler, kent merkezi ve var olan ulaşım arasında hızlı bağlantılar kurması bekleniyor.

Kentsel Katalizör ise bu anlamda, Philadelphia kentsel görünümünün canlandırıcı odakları olma özelliğini taşıyor. Ekolojik koridorlarla kent merkezine bağlanan (bisiklet taksi ile 6 dakika) bu noktalar stratejik biçimde kentsel boşluklara yerleştirilmesi tasarlanıyor. Bu kapsamda hafif, sökülebilir bir strüktüre sahip olacak kentsel katalizörler, demokratik biçimde Philadelphia sakinleri tarafından seçilen programların da yoğunlaştığı nokta olacaklar. Aynı zamanda çevresindeki kentsel boşluklara enerji sağlayacak bir yenilenebilir enerji üretim birimi olarak da işlev görecekler.

Philadelphia’nın ekolojik yeniden düzenlemesi de sürdürülebilir bir kentsel çevre yaratmak için tarihsel olarak güçlü kentli katılım geleneğini temel alıyor. Philaelphia’nın kentsel ekolojik düzenlemesinin ikinci aşaması, belirlenen genel stratejilerin, Broad Sokağı boyunca oluşturulacak bir 'ekolojik koridor' ve buradaki canlandırmanın 'kentsel katalizör'ü olarak inşa edilecek 'Junction Center'ı kapsayan bir dizi müdahaleden oluşuyor.

Tasarıma göre; Junction Center, özel kamusal kullanımlar, sosyal etkileşim ve ekonomik etkinlikler için yeni bir etkinlik merkezi oluşturuyor. Merkez, semt sakinleri için odak noktası olmasının ötesinde, kent çapında iş dünyasının, organizasyonların ve turizmin de önemli bir odağı olacak.