Ecyad'ın Yerine Yapılan Kule, Mekke'ye Tepeden Bakıyor



Osmanlı Devleti'nin Kabe'yi korumak için 18. yüzyılda yaptırdığı tarihi Ecyad Kalesi'nin yerine yapılan Zemzem Kuleleri'nin inşaatı sürüyor. Utra-lüks devre mülklerin yer aldığı yapı kompleksi Mekke'yi esir almış durumda.

Ecyad tepesi düzleştirildiği için kompleks Kabe'ye iyice yakınlaşmış. Yaklaşık 800 metre yükseklikteki Sevr dağından bakıldığında Mekke'ye hakim tek yapı olarak bu Zemzem Kuleleri gözüküyor. Mağazanın ilk üç katında lüks alışveriş mağazaları ve cafeler var. Buradan Kabe'nin fotoğrafının çekilmesine ise asla izin verilmiyor. Devre mülkleri kimlerin kiraladığına dair de bilgi verilmiyor.

2002 yılında Suudi hükümeti tarafından yıkılan kalenin yerine inşa edilen "Zemzem Kulesi"nde 4 bin 668 daire bulunuyor. Yapının içinde alışveriş merkezi ve lokantalar da yer alıyor. Zemzem Kulesi, altı kuleyi daha içine alan 1.4 milyon metrekarelik alana inşa edilen Abraj el-Bait kompleksinin bir parçası. Hac sezonu dışında kent manzaralı 33 metrekarelik bir stüdyo daire haftalık 10 bin YTL'ye kiralanıyor. Hac döneminde ise Kabe manzaralı bir stüdyo dairenin kirası 260 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor.

Ecyad Kalesi, Kabe'nin asi kabilelerden savunmasına yardımcı olmak üzere 1781 yılında yapıldı. Birinci Dünya Savaşı'nda da Türk Garnizonu olarak kullanıldı. Kabe'ye hakim bir tepede 23 dönümlük arazi üzerine inşa edilen kale, Ocak 2002'de Suudi Arabistan hükümeti tarafından yerine otel yapmak için yıkılmıştı.