Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi Çıktı



YEM Yayın tarafından ilk kez 1997 yılında yayımlanan Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, yeniden gözden geçirilip, güncellenerek yepyeni tasarımıyla raflardaki yerini aldı. Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, sanatçılar, sanat tarihçileri, araştırmacılar için akademik referanslı güvenilir bir temel eser olmasının yanısıra sanat ve kültürle ilgilenen herkes için kolay anlaşılır bir uzman rehber olma niteliğini taşıyor.

Mimarlık, kültür, sanat yayıncılığı konusunda 35 yıldır hizmet veren YEM Yayın, ilk kez 1997 yılında yayımladığı Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi’ni yeniden gözden geçirip, güncelleyerek sanatseverlerin beğenisine sundu. Güncellenmiş baskısı 4.561 madde ve 2.218 gönderme girişi içeriyor. Yayımlanmasının üzerinden geçen on yılı aşkın sürede benzersizliğini koruyan yapıtın 2. baskısında tasarımı da yenilendi.

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı’nın 1978’de kurulmasıyla birlikte çalışmalarına başlanan Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, yıllarca süren çabalar sonucu YEM Yayın tarafından ilk kez 1997 yılında basıldı. Sanat çevrelerinde büyük heyecan yaratan yapıt, 4.400 maddeden oluşan üç cilt olarak yayımlanmıştı. Bu maddelerden bazıları, 250 kadar saygın araştırmacının özgün yazılarından bazıları ise uluslararası kaynaklardan derlenerek hazırlanan dev ansiklopedi; resim, heykel ve mimarlık üzerine, bu kapsamda hazırlanmış ilk özgün Türkçe kaynak niteliğindeydi.

Resimden heykele, mimarlıktan tasarıma, arkeolojiden fotoğraf sanatına dair her şey, Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi 2. baskısında uzmanları tarafından ayrıntılı olarak ele alınıyor...

Resim, heykel ve mimarlığın yanısıra arkeoloji, ciltçilik, dokuma, endüstri tasarımı, fotoğrafçılık, grafik tasarım, halı, hat, karikatür, minyatür, mühür, onarım ve koruma, prehistorya, seramik, sikke, tiyatro-sahne tasarımı ve kostüm gibi genel konuların, uzmanları tarafından ayrıntılı olarak ele alındığı ansiklopedi, özellikle sanat ve arkeoloji alanındaki yeni gelişmelerle zenginleştirildi. Yapıtta ayrıca, uygarlıklar, ülke mimarlık ve sanatları; sanat ve mimarlık akımları, üslupları, okul ve grupları; mimar, sanatçı ve sanat tarihçilerinin yaşam öyküleri; sanat ve mimarlık teknolojisinin yanısıra Türkiye’deki tarihsel yerleşmeler, bölgeler ve iller de yer alıyor.

Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, Türk Sanat ve Mimarlığı ile ilgili içerdiği bilgiler açısından da benzersiz...

Batılı kaynaklarda çok sınırlı yer verilen İslam ve Doğu ülkeleri sanatları ile neredeyse hiç yer verilmeyen Türk sanatları ve mimarlığını dünya sanat ve mimarlığıyla harmanlayarak sunan yapıt, bu yönüyle de başlı başına dev bir eser.

Metinlerle bağlantılı olarak düzenlenmiş "Sanat Yapıtları Kaynakçası" yaklaşık 3.700 kitap, makale ve tezi içermesiyle bu alanda yapılacak araştırmalar için bulunmaz bir kaynakça sunuyor.

Ansiklopedinin sonunda yer alan, İngilizce-Türkçe, Fransızca-Türkçe ve Almanca-Türkçe olmak üzere üç dildeki "Terim Sözlüğü" de, hem kaynaktan faydalanacaklar için yol gösterici oluyor hem de dilimizde henüz gerçekleştirilmemiş karşılaştırmalı sanat sözlüğü açığını kapatmak için bir adım niteliğini taşıyor.

Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi'ni satın almak için tıklayınız.