Karaca: Siyaset Keçiden Daha Çok Ormanlara Zarar Veriyor

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca, 1950’li yıllardan bu yana ormanların yok edilerek iktidar olunduğunu söyledi. Adana Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi’nce organize edilen “erozyon” konulu konferansta konuşan Karaca, slaytlar eşliğinde Türkiye’deki erozyonun boyutlarını ortaya koydu.

Türkiye’nin topraklarının yüzde 97’sinde az–çok erozyona maruz kalındığını, yüzde 70’inde ise aşırı erozyon görüldüğünü kaydeden Karaca, 1950’li yıllarda Marshallın yardımları ile ülkeye giren traktörün erozyonu tetiklediğini de iddia etti. Keçilerin ormanları yok ederek erozyona neden olduğunu her fırsatta dile getiren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’a karşılık “Erozyona keçi değil siyaset sebep oluyor” tezini ortaya koyan Karaca, “1950’li yıllardan bu yana iktidar olanlar Türkiye’nin ormanlarını, doğasını yok ederek iktidar olmuştur. Bunu da başarmışlardır. Her yıl 1 milyar 400 milyon ton toprak yok oluyor. Hala ülkenin bir çakıl taşını vermeyiz diyorlar. Bu nasıl çelişki.”dedi.

Aşırı sulama, gübreleme, ilaçlama ile toprağın can çekişir hale geldiğini belirten Karaca, erozyon sorununun çözülmediği sürece yoksulluk, açlık ve göçün ortadan kalkmayacağını kaydetti. Karaca, toprakların bölüne bölüne ekonomik değerini kaybettiğini, mera ıslahına önem verilmesi, baraj havzalarının ağaçlandırılmasının ihmal edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Karaca’nın konuşmasının öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın Toros dağlarına yaptığı gezide çekilen görüntülerden oluşan erozyonun zararlarının anlatıldığı film izlendi.