Tarihi Antakya Evleri Turistleri Ağırlayacak



Antakya'nın prehistorik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan tarihi evleri, turizme kazandırılacak. Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, 'Yeniden Canlandırma Projesi' kapsamında kent merkezindeki 148 eski Antakya evinin restore edileceğini söyledi.

Başlatılan proje kapsamında geleneksel yapıya uygun 95, geleneksel yapısı daha sonra bozulmuş 53 tarihi yapının bulunduğunu belirten Sarı, ''bu binaları, tarihi dokusunu bozmadan onarıp, gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz'' dedi. Zengin bir mutfağa sahip olan Antakya'da pansiyon turizmciliğine açılma şansının olduğunu da söyleyen Sarı, projeyi anlattı:

"İstanbul Teknik Üniversitesi'nce hazırlanan restorasyon projesi onaylandı. Proje kapsamında binalara sonra eklenen çıkmalar yıkılacak, ikiz binalar korunacak ve dış cepheler geleneksel dokuya uyum sağlayacak şekilde eşitlenerek, renk uyumu sağlanacak.''

Mimar Sinan Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Ataman Demir de Antakya'da tarihi evlerle ilgili çalışma yapılması amacıyla 'Antakya Araştırma Evi' adı altında bir merkez kurulması gerektiğini savundu.

Merkezde, tarihi evlerin korunmasına ve geçmişine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Demir, ''benim elimde 1967 yılından bu yana aynı noktadan çekilmiş binlerce fotoğraf ile dökümanlar var. Bunlar sergilenmeli. Ama ne yazık ki bu evlerin kıymeti bilinmiyor'' dedi.