Edirne'de Ev Fiyatları Yükselişe Geçti



Edirne’de son bir yıl içinde konut fiyatlarında yüzde 36 artış yaşandı. Satılık konutların ortalama metrekare fiyatının bin 899 TL olduğu Edirne’de 100 metrekarelik bir evin ortalama fiyatı da 189 bin 900 TL civarında yer alıyor. Kiralık konut fiyatlarında son bir yıl içinde yüzde 5 artış yaşayan Edirne’nin ortalama metrekare fiyatı ise 8 TL. Bu durumda 100 metrekarelik bir evin kira bedeli 800 TL oluyor. Türkiye’deki evlerin amortisman süresi ortalama olarak 15 yılken Edirne’de amortisman süresi 21 yıla kadar uzuyor.

İha'da yer alan habere göre, Edirne’nin Merkez ilçesinde son bir yıl içinde konut fiyatlarında yüzde 33 artış yaşandı. Satılık konutların ortalama metrekare fiyatı bin 920 TL olan Merkez’de, 100 metrekarelik bir evin ortalama fiyatı ise 192 bin TL civarında olacak. Kiralık konutlarda son bir yılda yüz 3 artış yaşanan Merkez’de, ortalama metrekare fiyatı ise 8 TL olarak Edirne’nin geneli ile paralellik gösteriyor.

Şükrüpaşa mahallesi şampiyon

Merkez’de yer alan Şükrüpaşa Mahallesi’nde Hürriyet Emlak Ocak 2018 verilerine göre, satılık konutların ortalama metrekare fiyatı 2 bin 357 TL. Şükrüpaşa Mahallesi’nde yer alan 100 metrekarelik bir evin fiyatı yaklaşık olarak 235 bin 700 TL oldu. Son bir yıl içinde yüzde 38 artış yaşanan Şükrüpaşa’nın 12 aylık ortalama metrekare fiyatı ise 2 bin 43 TL olarak açıklandı.

"Çok yüksek paralar isteniyor"

Çeker, mevcutta fazla sayıda daire ve arsa olmadığı için arsa ve daire sahiplerinin esnek davranmadığını belirterek, “Belediye arsa üretmeye başladığında tabii ki fiyatlarda biraz daha esneme olacaktır. Mevcuttaki daralmış arsaların metrekaresine çok yüksek paralar isteniyor. Arsa sayısı fazlalaştığında otomatikman daire sayısı da fazlalaşacağı için rekabet oluşacak ve fiyatlar biraz daha esneyecek. Şuanda elinde arsası ve dairesi olanlar kendisini kasıyor. Çünkü çevrede yeni yapı yok. Elinde dairesi olanlar veya arsası olanlar çok fazla seçenek olmadığı için esnek davranmıyor. Rekabet edilebilecek bir ortam olmadığından dolayı ‘istediğim fiyata satarım’ mantığıyla davranıyor. Piyasada ev, arsa, arazi fazlalaşırsa rekabet ortamı yakalanacağı için vatandaş buradan karlı çıkmış olacak” şeklinde konuştu.

“Kentsel dönüşüm projesi ikinci el ev fiyatlarını arttırdı”

Bazı mahallelerin kentsel dönüşüm projesine alınmasının da emlak fiyatlarını yükselttiği ifade eden Çeker, “Kentsel dönüşümü fırsat olarak bilen kişiler özellikle Binevler tarafında 40-45 senelik eski yapılara, ‘Bizim buralar kentsel dönüşümle yenilecek’ diyerek ev fiyatlarını yükselttiler. Mesela Kaleiçi’nde fiyatlar düşüktü ama burada bulunan ev sahipleri de bu karardan sonra ‘Bizim mahallemiz de kentsel dönüşüme girecektir’ diyerek fiyatları yükseltmeye başladılar” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu