Edirne’deki Hamzadere Barajı 700 Yıl Sonra Tamamlanacak

1962 yılında projelendirilen ve 1998 yılında dönemin başbakanı Mesut Yılmaz tarafından temeli atılan Hamzadere Barajı için 2004 yılında 1 milyar lira ödenek ayrıldı. DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, projenin yetersiz olduğunu söyledi.

1998 yılında dönemin başbakanı Mesut Yılmaz tarafından temeli atılan Hamzadere Barajı, ayrılan 1 milyar liralık ödeneğin artırılmaması halinde ancak 700 yıl sonra tamamlanabilecek. 305 trilyon lira değerindeki proje için şimdiye kadar 8 trilyon harcandı. İnşaatı üstlenen MNG MA-PA şirketi tarafından bölgeye getirilen makineler çürümeye terk edildi. Barajın yapılması için DYP’ten istifa ederek ANAP’a geçen eski milletvekili Evren Bulut, bütün gayretlerine rağmen barajın tamamlanamadığını söylerken Devlet Su İşleri Genel Müdürü Veysel Eroğlu, ciddi bir proje hazırlanmadığı için baraja şu anda ek ödeme çıkarmanın mümkün olmadığını kaydediyor.

1962 yılında setleri çekilen ve projelendirilen Hamzadere Barajı’nın tamamlanması durumunda 340 bin dönümlük arazinin sulanması planlanıyordu. İhalesi MNG MA-PA şirketi tarafından alınan ve temeli 1998 yılında dönemin başbakanı Mesut Yılmaz tarafından atılan baraj için son 3 yılda ödenek ayrılmıyor. 2004 yılında Hamzadere Barajı için ayrılan ödenek ise 1 milyar lira. Baraj için gerekli olan 16 kilomotrelik yolun 13 kilometresi gönderilen 8 trilyon ile yapılmış. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) uzmanlarının hazırladığı raporlara göre Hamzadere Barajı’nın tamamlanması için 700 yıl gerekiyor.

MNG MA-PA şirketinin bölgeye getirdiği trilyonluk dev iş makineleri artık çürümeye terk edilmiş. Şu anda mörevli iki bekçi vardiyalı olarak 24 saat makinelerin başında nöbet tutuyor. Müteahhit firma, 24 Temmuz 2000’de Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) müracaat ederek, Hamzadere Barajı’nı üç yıl içerisinde bitirebilmek için gerekli olan 80 milyon doları dış krediyle bulabileceğini taahhüt etti. Ancak DPT bu teklifi reddetti. Yaklaşık iki yıl sonra aynı firma, kredi alınabilmesi için yeni bir rapor daha hazırlayarak DPT’ye başvurdu. Ancak DPT yüklenici firmanın ikinci defa gönderdiği rapora bugüne kadar herhangi bir cevap vermedi.

Üç dönem milletvekilliği yaptıktan sonra İpsala’ya bağlı Yapıldak köyünde çiftçiliğe dönen Evren Bulut, DYP’den ANAP’a geçme sebebini şöyle anlattı: “Mesut Yılmaz ne istediğimi sordu. Ben de kendisinden Hamzadere Barajı’nı yapmasını istedim. Sonra gelip temelini attık. Erken seçimler ve koalisyon hükümetlerinin değişmesi sonucu bu baraja bir türlü ödenek ayrılmadı.”

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Hamzadere Barajı projesinin geçici bir süre askıya alındığını kaydetti. Baraj için ciddi bir proje hazırlanmadığını ifade eden Eroğlu, şu bilgiyi verdi: “Baraj için ödenek durmuş durumda. Bizim amacımız, başladığımız projeleri hızla bitirip sürüncemede bırakmamak. Hamzadere Barajı’ndan daha önemli olan Çakmak Barajı projesini hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor. Çakmak Barajı projesini 2006 yılı yatırım programına aldırdıktan sonra Hamzadere projesine ağırlık verilecek.”

Ölü yatırımlar arasındaki yerini alan Hamzadere Barajı sulama amaçlı olarak planlanmıştı. Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Numan Gündüz, söz konusu barajın tamamlanmasıyla birlikte 340 bin dönüm tarım alanının sulanabileceğine dikkat çekiyor. AK Parti Milletvekili Ali Ayağ ise pirinç üreticisinin öncelikli ihtiyacının daha fazla sulak arazi olduğuna değinerek “Bu proje tamamlandığında Türkiye’nin pirinç ithal etmesine gerek kalmayacak. Hatta ihracata başlayacak ölçüde üretim artacaktır.” diyor.

Hamzadere bekleyecek, Suakacağı yapılacak
Hamzadere Barajı beklemeye alınırken, 210 kilometre mesafedeki Suakacağı Barajı’nın yapımı için Türk ve Bulgar heyetleri bir araya geldi. Üç gün önce Bulgaristan’a giden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Takiyuddin Bilgiç, Bulgaristan Enerji Bakanı Miroslav Sevlievski ile Suakacağı Barajı’nın yapımını görüştü. İki ülke tarafından ortak inşa edilecek barajla su baskınlarının önüne geçilmesi planlanıyor. DSİ 11. Bölge Müdürü Numan Gündüz de, Hamzadere Barajı’nın Suakacağı Barajı’ndan daha çok su depolama alanına sahip olduğunu söyledi. Hamzadere’nin 32 bin hektarlık tarım arazisini sulama kapasitesine karşılık Suakacağı’nın 23 bin hektarlık alanı sulayabileceğini belirten Gündüz, 2 bin 500 hektarlık araziyi su taşkınlarından koruyabilmek için Suakacağı Barajı’nın öne alındığını vurguladı.