Edirne'nin İlk Müzesi Onarıma Alındı



Atatürk'ün emriyle 1925 yılında Edirne'de kurulan ilk müze olan Arkeoloji Müzesi (Türk İslam Eserleri Müzesi) onarıma alındı. Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından Mimar Sinan'ın eseri Selimiye Camii bahçesinde bulunan Dar-ül Hadis (Hadis ilimlerinin okutulduğu yer) günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor.

Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği müze, zaman içerisinde yıpranmaya başladı. Osmanlı'nın asırlık eserinin kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarım çalışması başlatıldı. Müzenin onarımı için İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü kontrolörlüğünde Temmuz 2009 tarihinde ihale yapıldı. Onarımı üstlenen firma, çalışmalara başladı. Müzenin kubbelerinde başlatılan onarım çalışmaları kapsamında eski kurşunlar söküldü. Kurşunların altında bulunan çamur sıvalar atıldı. Yeni sıvanın yapılmasından sonra yeni kurşunlar döşendi. Tarihi yapının orijinalinde bulunmayan beton sıvalar söküldü. Sıvaların altında iki farklı döneme ait kalem işi eserler ortaya çıktı. Ana dershanenin bulunduğu odanın kubbesinde güçlendirme yapıldı. Sıvaların söküldüğü alanlarda derz çalışmalarına başlandı.

Onarım çalışmalarının Edirne'nin kurtuluşu olan 25 Kasım 2010 tarihinde tamamlanması hedefleniyor. Müzenin 17 sergi odasında birbirinden çok değeri eserler sergileniyor. Müzede, cam eşyalar, çini keramik, ölçü aletleri, silah, Sarayiçi odası, işleme ve levhalar, tekke odası, mutfak eşyaları, Kırkpınar odası, ağaç işleri, çorap gibi çeşitli eserler sergileniyor.