''Efes Antik Limanı ve Limana Ulaşım Yolunu Canlandırma Projesi''



Fotoğraf: Kenan Çimen

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, ''Efes Antik Limanı ve Limana Ulaşım Yolunu Canlandırma Projesi''nin, rüyalarından biri olduğunu belirterek, ''Proje çerçevesinde Efes Liman Kenti olduğu zaman kullanılan tekneler bir anlamda canlandırılacak ve orada tarihe yolculuk yapma şansı bulunacak'' dedi.

Ege Serbest Bölgesi'nde Kapadokya Tekstil'de düzenlenen kahvaltıda iş adamlarıyla bir araya gelen Günay, AA muhabirinin, Başbakan Erdoğan'ın İzmir için açıkladığı projelerle ilgili sorularını yanıtladı. İstanbul ve Ankara'ya otoyol ve hızlı tren bağlantısının, İzmir'in, Türkiye'nin içiyle ilişkisi, turizm ve ticaret pazarı açısından çok büyük kolaylık sağlayacağını anlatan Günay, tüneller ve körfez geçişinin de İzmir'in kendi içinde ulaşımını yapağını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı projeler arasında Efes Antik Limanı'nı ve Limana Ulaşım Yolunu Canlandırma Projesi'nin de bulunduğunu anlatan Günay, şöyle konuştu:

''Efes'in kanalla, denizle buluşturulması, benim rüyalarımdan birisiydi. Türkiye turizmde çok başarılı bir yere geldi ama bir kademe yukarıdan, daha kültüre, tarihe, doğaya ve yaşam tarzımıza içeriden bakan bir bakış açısıyla dünyaya çıkmalıyız.

Bu projenin Başbakan tarafından dillendirilmesi, beni özel olarak çok sevindirdi, çok mutlu oldum. Turizme, bölgeye ve Türkiye'nin yeni hamlesine verdiği önemi gösteriyor. 'Türkiye, turizmde başarılı bir yere geldi ama şimdi yeni bir bakış açısıyla yeni bir hamle başlatma noktasındayız. O hamlenin merkezi de İzmir olabilir' dedi.

Günay, ''Bu, benim uzun süreden beri İzmir halkıyla paylaşmaya çalıştığım düşüncemdi. İzmir'i tüm bu projeler ve bizim ekleyeceklerimizle, dünyanın önünden giden dünya kenti haline getirmeye çalışacağız'' dedi.

Günay, dünyanın önemli ören yerlerinden biri olan ve UNESCO Dünya Mirası aday listesinde bulunan Efes'i, UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine katmaya çalıştıklarını belirterek, kazıları birlikte yürüttükleri Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ile birkaç yıldır yaptıkları müzakerelerle, ayrılan kaynakların arttığını söyledi.

Efes'in liman kenti olmasına rağmen alüvyonlarla denizden 3 kilometre içeride kaldığını kaydeden Günay, ''Antik kanalın tekrar çalıştırılması ve Efes'e insanların teknelerle gelmesinin sağlanması, sanıyorum ki sadece Efes için değil, dünya için de çok özel bir turizm hamlesi olacak'' dedi.

''Efes'te yapılacaklar bizim yeni bakış açımıza tam uygun bir çalışmadır''

Günay, yakın zamanda Yunanistan'ın Ege'deki adalarıyla Türkiye sahillerinden çıkan tarihi objelerin birbirine ne kadar benzediğini gösteren bir serginin açılışını yaptığına değinerek, şunları kaydetti:

''Orada Liman Tepe kazılarını gerçekleştiren Prof. Dr. Hayat Erkanal, bir tekne çalışması yapmıştı. Şu anda İstanbul'da Sabancı Müzesi'nde sergileniyor. Aslında bu düz altlıklı tekneler, tam bu kanallar için yapılmış gibi. Dün akşamdan beri bu tekneyle kanal arasında bir bağlantı kuruyorum.

Galiba çok güzel bir noktaya gideceğiz. Seçimden hemen sonra fizibilitesi başlayacak ve fazla gecikmeden bir-iki yıl içinde bu çalışmaları somut hale dönüştürmeye gayret edeceğiz. Efes liman kenti olduğu zaman kullanılan tekneler bir anlamda canlandırılacak ve orada tarihe yolculuk yapma şansı bulunacak. Türkiye, artık turizmde bu tür aktiviteler geliştirmek zorunda. Dünyanın önde gelen turizm operatörleri, dünyanın en güzel 100 otelinden 20'sini Türkiye'den seçiyor. Ama bu bize yetmiyor. Doğayı ve tarihi, biraz daha işin içine katmamız ve insanların ören yerlerine gelirken, tarihin içinde yolculuk yapmalarını hissetmeleri gerekiyor. Efes'te yapılacaklar da bizim yeni bakış açımıza tam uygun bir çalışmadır.''

Günay, İzmir İktisat Kongresi'nin 90. yıl dönümü olan 2013'te, İzmir'de Uluslararası İktisat Kongresi düzenleyeceklerini söyledi. İstanbul'a gelen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai ile de gelecek yıl Dünya Turizm Örgütü'nün uluslararası bir etkinliğini İzmir'de yapması konusunda ortak karara vardıklarını belirten Günay, ''Gördüğünüz gibi İzmir ile ilgili güzel haberlerimizin sonu yok'' dedi.