Efes'te Ankara Vetosu




13 yıldır yürütülen Efes antik kenti kazılarının başkanlığı Türkiye ile Avusturya hükümetlerini de içine alan krize dönüştü. Kazının bir önceki başkanı Ord. Prof. Dr. Fritz Krinzinger de "yolsuzluk yaptığı" gerekçesiyle görevden alınmıştı.

Ancak Prof. Krinzinger'in yerine Doç. Dr. Sabine Ladstatter'in atanması da skandala dönüştü. Doç. Ladstatter, dünyanın en saygın arkeoloji kurumlarından biri olan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından uzun süren toplantılar sonucunda 10 aday içinden kazı başkanlığına seçildi.

Biri Avusturyalı, diğeri de Alman, Fransız ve Belçikalı arkeologlardan oluşan iki kurulun kararı ile onaylanan atama Türkiye'ye bildirildi.

'Başka isim önerin'

Ancak son sözü söyleyecek olan Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı özellikle Avusturya kaynaklı şikâyetler almaya başladı. Ladstatter'in bu iş için "akademik olarak yetersiz" olduğunun vurgulandığı şikâyetler üzerine bakanlık, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'ne yazı yazarak başka bir isim önermelerini istedi.

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Johannes Koder, Türkiye dışından bazı "kıskanç" insanların Ladstatter hakkında "akademik olarak yetersiz olduğu şeklinde şikâyetler ilettiğini söyledi. Koder bununla birlikte Ladstatter üstünde ısrar ettiklerini kaydetti. SABAH'a yaptığı açıklamada 10 aday arasından seçildiğini vurgulayan Ladstatter ise "Avusturya Antik Kültür Enstitüsü'nün uzun zamandır başkan yardımcılığını yürütüyorum. Yeteneklerimi ve tecrübemi gösterebilmem için bana fırsat tanınması gerekir" dedi.