Ege Bölgesinin En Büyük, Türkiye'nin 6. Büyük Barajı Açılıyor



Dalaman Akköprü Barajını inşa eden NTF İnşaatın Proje Müdürü İlker Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1,4 milyar liraya mal olan Dalaman Akköprü Barajı ile 142 bin dekar tarım arazisi sulanacağını belirterek, ''Barajda, yılda 343 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek, Dalaman Ovası, Köyceğiz ve Ortaca ilçe merkezleri, köyleri ile turistik tesisler taşkınlardan korunacak'' dedi.

Dalaman Akköprü Barajının, ülke ekonomisine yılda 145 milyon lira kazandıracağın da işaret eden Akar, ''Muğla'nın Köyceğiz ilçesinin 24 kilometre doğusunda, Dalaman Çayı üzerinde yer alan barajın, 13 milyon 250 bin metreküp gövde hacmi bulunuyor. Barajın açılışını bugün sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, saat 18.45'te, birlikte yapacaklar. Barajın ülkemize ve Muğla'ya hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum'' diye konuştu.

Dalaman Akköprü Barajı

Dalaman Çayı üzerinde yapımına 1996 yılında başlanan ''Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'' gövde bakımından Ege Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise 6. büyük barajı olacak.

Geçtiğimiz aylarda, barajda su tutulmaya başlandığı ve Ekim-Kasım ayında enerji üretilmeye başlanacağı, su seviyesinin günde 30-40 santim yükseltilerek kontroller yapıldığı öğrenildi.

Baraj gölü dolduğunda 420 milyon metreküp su alacak. Nehrin suyunun yüzde 52'sini kullanarak yılda 343 milyon kilovat/saat elektrik üretilecek, Fethiye ve Dalaman Elektrik Trafosu dağıtım ağına verilecek.

Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin gövde yüksekliği 207 metre. Dalaman-Akköprü Barajı bünyesindeki Hidroelektrik Santrali kanalıyla da yılda 343 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretecek. Dalaman ve Ortaca ovalarındaki 14 bin 200 hektar tarım alanını sulayacak.

Bu arada, barajın açılması ile birlikte bölgede yapılan turizm amaçlı rafting turlarının güzergahlarında da bazı değişikler yaşanacağı bildirildi.