Ege, Doğal Afetlerden Kalkanla "Korunacak"



Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİ), Ege Bölgesi'ndeki olası doğal afetleri önceden tespit ederek, önlem alınmasını sağlayacak iki dev meteoroloji radarını Mayıs ayında faaliyete geçireceğini açıkladı. Dünyada kullanılan en gelişmiş gözlem sistemi olarak kabul edilen meteoroloji radarları ile hava tahmininin dışında aralarında ulaştırma, havacılık, denizcilik, tarım, inşaat, enerji, turizm, çevre, şehir planlaması hidroloji, güvenlik, savunma, sağlık, orman, adalet, spor, sigortacılık, ve medyanın da bulunduğu çok sayıda sektöre bilgi aktarım hizmeti verilecek. Ankara, Zonguldak, İstanbul ve Balıkesir'den sonra İzmir ve Muğla'ya kurulacak dev radarlarla Ege Bölgesi, kuzeyden güneye meteorolojik koruma kalkanına alınmış olacak.

120 kilometre alan

İzmir ve Muğla'da işletmeye alınacak radarlarla ilgili Yeni Asır'a bilgi veren DMİ Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Ege'deki meteorolojik olayları artık daha sağlıklı ve bilimsel bir yöntemle gözleyeceklerini söyledi. Çağlar, radarlar sayesinde kısa vadeli hava tahminlerinde bulunarak olası can ve mal kayıplarının önüne geçeceklerini dile getirdi. Çağlar, "Meteoroloji radarları, kuvvetli meteorolojik olaylar ve buna bağlı oluşan doğal afetler öncesi erken uyarı sistemlerinde, dünyada kullanılan en gelişmiş gözlem aracı olarak kabul ediliyor. Ege, büyük tarımsal potansiyeli ve Türkiye için taşıdığı stratejik önem nedeniyle radarların kurulacağı öncelikli bölgelerden biri olarak seçildi. Radarların her biri, 120 kilometre yarıçaplı etkin bir kapsama alanı içinde meteorolojik veri sağlayabiliyor" dedi.

Farklı alanlar

Çağlar, "Ege Bölgesi'ndeki fırtına, hortum, kuvvetli yağış ve dolu gibi olayların yerini, şiddetini ve zamanını sıfır hata ile tespit edebileceğiz. Bölgede sel ve taşkın gibi doğal afetlere sebep olan kuvvetli yağış ve fırtınaların sebep olduğu can ve mal kayıpları en aza inecek. Bu radarlar orman yangınlarıyla mücadele, hava kirliliğinin önlenmesi ve bölgedeki uçuş güvenliğinin sağlanmasında da çok faydalı olacak. Ayrıca kuş ve böcek sürülerinin göç yollarını da gözlemleyebileceğiz. Radarlar çok sayıda sektöre bilgi anlamında önemli katkı sağlayacak. Bundan ülke ekonomisi de kazanacak" diye konuştu.

Sırada küçük sistemler var

DMİ'nin Mayıs ayında İzmir ve Muğla'da faaliyete geçecek dev radarlarının sayısı 2011 yılında Türkiye genelinde 10'a çıkacak. Halen Ankara, Zonguldak, İstanbul ve Balıkesir'de faaliyette olan radarlara İzmir ve Muğla'dan sonra 2011 yılı Aralık ayında Adana, Antalya, Samsun ve Trabzon radarları eklenecek. DMİ'nin 2010 yılı içinde hayata geçireceği bir diğer proje de küçük radar sistemleri olacak. Hava tahmin, erken uyarı ve özellikle uçuculuk hizmetlerinde kullanılmak üzere 2010'dan itibaren ülke genelinde 100'e yakın küçük radar sistemi faaliyete geçirilecek.

Ne işe yarayacaklar

-Fırtına, hortum, kuvvetli yağış ve dolu gibi kuvvetli meteorolojik olayların ne zaman, nerede ve ne şiddette gerçekleşeceğini tespit edecek
-Uçuş güvenliği açısından büyük önem taşıyan yatay ve dikey rüzgar hareketlerini belirleyecek
-Orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına bilgi desteği verecek
-Kış aylarında hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerin belirlenmesine yardımcı olacak
-Kuş ve böcek sürüleri, göçmen kuşların göç yollarının izlenmesini sağlayacak