Ege-Koop’tan Turizm Projesi

Davetli oldukları Hollanda ziyaretinden dönen Ege-Koop heyeti, Hollanda’ya Türkiye’de bir ilk olan ‘’Avrupa Köyü’’ projesi sundu. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Hollanda’nın en büyük kooperatif modelli şirket yapılanması Van Nimwegen Grubu’nun davetlisi olarak 7 kişilik ekiple 31 Ocak - 4 Şubat tarihleri arasında Hollanda’da inceleme gezisi yaptıklarını söyledi.

Hollanda’da Slotervaart, Prins Aleksander, Delfshven belediye başkanları ile çeşitli kooperatifler ve yapı şirketleri yöneticileriyle önemli görüşmeler yaptıklarını belirten Aslan, Van Nimwegen Grubu yetkilileriyle kooperatifçilik, yerel yönetim sorumluluğu, kentsel yenileme, göçmen sorunları, göçmenlerin yaşadığı konutlar gibi konularda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Avrupa Köyü Projesi
Aslan, kent estetiği, yapı ve ulaşım sistemleri gibi konularda bu örneklerden yararlandıklarını ifade etti. Hollanda’da devletin, konut yapma işini kooperatiflere veya kooperatif modelli firmalara bıraktığını, konutların yüzde 70’inin sosyal konut niteliğinde, diğerlerinin ise villa ve özel nitelikli konutlar olduğunu belirten Aslan, şunları ifade etti:

‘’Her yıl her kent için ayrı toplu konut projeleri planlanıyor ve bunun için kaynaklar ayrılıyor. 9 ay kış yaşayan ve tatil dönemlerinde çok önemli bütçeler ayırarak turistik beldelere akın eden Hollandalılara, Avrupa Köyü kurma projesini bir teklif olarak götürdük. Broşür, CD gibi tanıtım materyallerini paylaştığımız yetkililer, bu fikre olumlu yaklaşarak, konuyu birlikte müzakere edebileceğimizi söylediler.’’

Dünya vatandaşlığı
Türkiye’ye gelecek Hollanda heyetiyle Avrupa Köyü projesine son şeklini vererek, Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar’ın büyük desteğiyle, Türkiye’de ilk kez bu projeyi yaşama geçireceklerini belirten Aslan, şöyle dedi:

‘’Bu proje, AB müzakere sürecinde, benzerleri Marmaris, Datça, Antalya gibi turistik kentlerde görebileceğimiz, yabancı kalmadan yaşanabilecek yerler yaratma mantığına katkıda bulunacak. Ege-Koop’un bu projesi, sınırların kalktığı yerkürede, dünya vatandaşlığına geçiş sürecinin önemli bir kıvılcımı olacak.’’