Ege Medeniyetler Müzesi’ne Yer Yok

İzmir Agora

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Ankara’da yapılacağını açıkladığı ‘Türkiye Uygarlıklar Müzesi’nin ardından; gözler, İzmir’de kurulması planlanan ‘Ege Medeniyetleri Müzesi’ne çevrildi. Bakan Günay’ın, seçimden önce İnciraltı’na yapılacağını açıkladığı müzeyle ilgili tek eksiğin, ‘yerine karar verilmesi’ olduğu belirtildi. Vali Cahit Kıraç, projenin takip edilip, konunun sıcak tutulması gerektiğini vurguladı.

İnciraltı’nı önerenler var

Vali Kıraç, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum örgütleri olarak ortak bir irade var. Sayın bakanımız da yapılacağını söyledi. Nerede olacağı tartışılıyor. İnciraltı önerisi var. Büyükşehir Belediyesi’nin, turizm alanı ilan edilen bölgedeki imar planını göreceğiz. Turizm potansiyeli, doğal yapı, ulaşım gibi imkanlar değerlendirilerek, en uygun yere karar verilecek” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kentte yaşayan herkesin, müzenin yapılması konusunda birleştiğini ifade ederek, “Hem sayın bakanımız Ertuğrul Günay hem sivil toplum örgütleri bu konuyu tartışıyor. Yeri şurası olsun, burası olsun... Önemli olan İzmir’de olmasıdır. Belediye, en makul, en uygun yere planlamasını yapar” diye konuştu. 

‘İvme kazandırmak gerekir’

Düşünceyi ilk ortaya atanlardan, Milliyet EGE yazarı, ekonomist Ali Nail Kubalı da şu görüşleri ifade etti: “Projeyi sayın bakanımız da onayladı ve seçimden önce yapılacak diye ortaya attı. Ancak bir ivme kazandırılması gerekiyor. Duyduğum kadarıyla da büyükşehir belediye başkanımız sayın Aziz Kocaoğlu, yer tespit ediyormuş, bu konuda girişimleri varmış. Batı dünyası için Ege’deki medeniyetler önemli. O medeniyetlere sahip çıkmamız gerek.”

Agora-amfitiyatro-Varyant aksı olmalı

Konuyu gündeme taşıyanlardan Ege Ekonomisini Güçlendirme Vakfı’nın eski başkanı Uğur Yüce, en büyük sorunun, müzenin nereye yapılacağının belirlenmemesi olduğunu ifade etti. Yüce, şöyle konuştu: “Sayın bakan da bu müzenin İzmir’e yapılacağını komfirme etti. Ankara’ya müze yapılması, buraya yapılmayacak anlamına gelmiyor. Sasalı ya da İnciraltı düşünülüyor. Ancak bu konuyu takip eden bizler, Agora-amfitiyatro-Varyant aksının içinde olması gerektiğini savunuyoruz. Dünyaca ünlü bir mimar tarafından yapılıp ses getirmesi, bundan istifade edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”