Egeli Meslek Temsilcileri Yatırımcıları Kentlerine Çağırıyor

Türkiye'nin 3. büyük kenti İzmir, engeller yüzünden yatırım mezarlığına dönerken bu uygulama komşu kentlerde "ihanet" olarak değerlendirildi

İzmir'de yatırımcılara belediye ve bazı meslek kuruluşları engel üstüne engel çıkarırken Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Uşak ve Balıkesir'deki mimar ve inşaat mühendisleri odaları, illerine yapılan yatırımlara sonuna kadar destek olduklarını açıkladılar. Oda başkanları "Bizde engel yok destek var" diyerek görüşlerini özetlediler. Bazı illerin meslek temsilcileri sırf yatırımcıya cazip gelmesi hizmet bedelinde yarı yarıya indirim yapmayı önerirken, bazıları da bürokratik engeller konusunda yardım teklif etti. Denizli mimarlar Odası Başkanı Süleyman Boz ile Denizli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, olaya farklı bir şekilde yaklaşarak, İzmir için yarayan kana kabul edilen durumu "Çağımızda yatırımları geri çevirmek yaşadığınız, para kazandığınız kente ihanet sayılır" şeklinde yorumladılar.

YATIRIMCIYA DAVETİYE ÇIKARTAN İLLER

AYDIN
Mimarlar Odası Başkanı Ömer Faruk Güler, Aydın'a gelecek her yatırımcının önünün açılması adına oda olarak üzerlerine düşen her sorumluğu yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti. Güler, "Bizim zaten en büyük hayalimiz bu. Aydın ekonomisinin canlanması için yatırımcıların gelmesi gerekiyor. Aydın'a yatırım yapmak isteyen her girişimcinin yanında olmaya hazırız" dedi.
Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Altan Güney ise Aydın'ın ekonomisine katkı sağlayacak her yatırımcıya yardıma hazır olduklarını belirterek, "Yıllardan beri Aydın'a yatırım yapılmıyor diye yakınıyoruz. Bunun için Aydın ekonomisine katkı sağlayacak yatırımcının mutlaka yanında yer alırız. Zaten yerel yöneticilerin de bu konuda çok duyarlı davranması gerekiyor" diye konuştu.

BALIKESİR
Balıkesir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nedim Tuna, yatırımların kaçmasının en önemli nedeninin bürokrasinin ağır işlemesi olduğunu söyledi. Tuna, "Yerel yönetimlerde işlerin ağır aksak işlemesi bizim işlerimizi de aksatıyor. Hızlansalar yatırımlar kaçmaz" diye yorum yaptı.
İnşaat sektöründeki durgunluğun sürdüğünü, engellerin de sektörün yatırımcılarını daha da zor durumda bıraktığını söyleyen Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Cengiz Dikici de görüşlerini şöyle dile getirdi: "Bizim sektörde denetim bürokrasisi ağır işliyor. Bu diğer yatırımları da etkiliyor. İstihdam yaratılacak alanlarda kolaylaştırıcı çözümler getirilebilir."

MANİSA
İnşaat mühendisleri Odası Başkanı Musa Aynuru, yatırımcının önünü açılması gerektiğini vurgulayarak, "Zaten Türkiye'deki en önemli problemlerden birisi istihdamı sağlayan girişimcinin önünün kesilmesidir. Biz Manisa İnşaat mühendisleri olarak yatırımcılara kucak açıyoruz" dedi.
Mimarlar Odası Başkanı Atilla Efendioğlu ise bir çok ünlü firmanın Manisa'da zaten yatırım yaparak istihdam sağladığını belirtti. Efendioğlu, "Biz gelecek olan firmalara da aynı desteğimizi vereceğiz. Bu konuda Manisa, yatırım yapmak isteyen kişi ve firmalar için cennettir" şeklinde konuştu.

DENİZLİ
Denizli Mimarlar Odası Başkanı Süleyman Boz, "Böyle bir yatırımın kaçırılması değil, onore edilip özendirilmesi gerekir. Gelsinler Denizli'ye yatırım yapsınlar. Onlara kent merkezinde hemen yer gösterebiliriz. Önerilerde bulunabiliriz" dedi.
Denizli Belediye Başkan Yardımcısı ve Denizli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şamil Çınar ise şehirlerin çıkarlarının ön planda tutulması gerektiğini belirterek, "Çağımızda yatırımlara köstek değil, destek olmak gerekir. Denizli'nin gelişimine katkı yapacak her türlü projeyi destekleriz" diye konuştu

MUĞLA
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Alifer Atasever, "Muğla mimari yapısına, deprem yönetmeliğine uygun yapıldığı takdirde bu yatırımlar Muğla için bir kazanç olur. Biz bu tip yatırımları destekliyoruz" sözleriyle yatırımcılara çağrıda bulundu.
Mimarlar Odası Muğla Temsilcisi Olcay Erkan da, "Muğla'ya yapılması gereken projeyi tartışmalıyız. 8-10 katlı binalara sıcak bakmıyoruz. Ancak eski Saburhane evlerinin bulunduğu alanı canlandıracak projelerin geliştirilmesine sıcak bakıyoruz"dedi.

UŞAK
Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Çakır, gelecek yatırımcılar için inşaat bazında tüm kolaylıkları sağlayacaklarını vurguladı. Başkan Çakır, "Organize Sanayi Bölgesi'ne yapılan yatırımların projesinde kent merkezindekilere oranlar yüzde 66 indirim yapıyoruz" dedi.
Uşak Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Sinemce ise cazip olması açısından, yeni yatırımcılardan tarife üzerinden yüzde 50 indirim uyguladıklarını ifade etti.

"Burası sanki yasak şehir"

Burhan Özfatura, İzmir'deki yatırımların durmasının sorumlusu olarak Priştina ile sivil toplum örgütlerini gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, kendi döneminden sonra İzmir'in dayanışmayı kaybettiğini ve yatırımlara yasak bir şehir haline geldiğini söyledi. Özfatura "İzmir'e bakın maalesef benden sonra Güçbirliği'ni, EGS'yi kaybetti. Konak Pier'in çilesi hala devam ediyor. Dünya Ticaret Merkezi bir ayıp çukuru olarak duruyor. Özdilek'e ve Carrefour'a olmadık güçlükler çıkarttılar" dedi. İzmir'in yatırım alamaz hale getirildiğini söyleyen Özfatura "İzmir'de yatırım yapmak isteyen birçok büyük firmaya olmadık güçlükler çıkardılar. Ondan sonra da arkadaşlarımız 'İzmir ekonomide ilerledi' diyorlar" şeklinde konuştu.