Ege'nin Ovaları Artık Can Çekişiyor!



Aydın yöresinde söylenen bir söz vardır; “Aydın’ın dağlarından yağ, ovasından bal akar.” Dağları “zeytin okyanusu”ydu çünkü Aydın’ın. En güzel, en lezzetli, bol yağlar bu zeytinlerden elde edilirdi. Ovası da ballı incirlerle doluydu. Germencik’de, İncirliova’da dünyanın en lezzetli yemişlerini yiyebilirdiniz. Şimdi kan ağlıyor Aydın dağları. Ovalar ise can çekişmede...

Madenin yuttuğu köy

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, 4-5 yıl önce satın alınan Kuşçamı köyünde bir zamanlar evlerin, sokakların, okulun, caminin bulunduğu 50 hanelik köyün koca bir maden ocağı haline gelmiş. Her taraf delik deşik olmuş, koca tepe ortadan bölünmüş ve üzerinde iş makineleri harıl harıl albit madeni üretimine devam ediyordu. Köy henüz ortadan kalkmadan gelip bölgede haber yapan gazetecilerden, şimdi AYÇEP’in yönetim kurulu üyesi olan Cavit Eskici, “Maalesef para tatlı geldi o dönem köylüye. Evleri anladım ama mezarları nasıl sattılar. Taşındığı söyleniyor ama nasıl oldu bilmiyorum. Bu madenler ileriye doğru yayılıp gidiyor, yakında diğer köyleri de böyle yutacak” diye konuştu.

Köylüler evlerini sattıktan sonra birkaç kilometre ötedeki komşu Ovapınar köyüne yakın bir yere taşınmışlar.Kuşçamı’daki evlerini satıp Ovapınar’a taşınanlardan Mehmet Şahan gönül rızası ile satmadıklarını, köylünün çoğunun satması üzerine mecbur kaldıklarını söyledi. Tam karşılarında, yolun öbür tarafındaki derenin ötesine yığılan pasalardan şikayet eden Şahan, “derenin içindeki 7-8 zeytin ağacımı kırdılar bu yıl. Tozdan zaten zeytinin verimi iyice azaldı” diye konuştu. Annesi Feride Şahan da köylerini ağlaya ağlaya terk ettikleri, ama başka çarelerinin olmadığını söyledi.